Сушата налага събирането на най-ранната реколта във френския винарски регион

0
255
Грозде.
Грезде, лозе. Снимка: Пиксабей

Пейзажът в престижните лозя на Бордо изглежда както винаги, със здраво, зряло грозде, висящо тежко от редици зелени лози, пише „Асошиейтед прес“. Но тази година нещо е коренно различно в един от най-известните винени региони на Франция и други части на Европа. Реколтата, която някога започваше в средата на септември, сега се случва по-рано от всякога – в средата на август – в резултат на тежка суша и адаптирането на винарската индустрия към непредвидимите ефекти от изменението на климата.

Парадоксално, но сезонът на горещи вълни и горските пожари даде отлично грозде, въпреки по-ниските добиви. Постигането на такава реколта обаче изисква творчески промени в техниките на отглеждане, включително подрязване на лозите по различен начин и понякога поливане на места, където напояването обикновено е забранено. А производителите в цяла Европа, които са видели от първа ръка ефектите от глобалното затопляне, се тревожат какво още предстои. Ето какво смята Фабиен Тайтген, технически директор на Château Smith-Haut- Lafitte, имение, което отглежда органично винено грозде в Мартилак, южно от Бордо:

Засега глобалното затопляне действа много положително. Имаме по-добра зрялост, по-добър баланс. … Но ако погледнем към бъдещето и ако температурата се увеличи с един градус повече, ще загубим свежестта в баланса на виното.“

Производителите на грозде коригираха практиките си на фона на поредица от горещи вълни, съчетани с липса на дъжд, които удариха по-голямата част от Европа. В района на Бордо, намиращ се в югозападна Франция, гигантски горски пожари унищожиха големи площи борови гори. Не е валяло от края на юни до средата на август.

С прибирането на реколтата десетки работници коленичат в лозята, за да берат ръчно гроздето и да го поставят в кошници. Плодовете веднага се раздробяват, за да се получи сок, който се поставя в резервоари, след това в бъчви, за да започне процеса на производство на вино. Реколтата има за цел да произведе бяло вино от прочутата апелация Pessac-Léognan. Скоро ще последва производството и на червено вино.

Ерик Перин, един от собствениците на имението Château Carbonnieux, си спомня, че по време на неговото детство, през 70-те години на миналия век, жътвата е започвала около средата на септември. Тази година производителите издърпаха този процес и това се случи на 16 август.

„Реколта 2022 обаче може да е по-добра от всякога“, коментира Перин. И обясни, че причината е се крие в това, че гроздето е здраво и добре балансирано по вкус. Горещото и сухо време също попречи на лозята да се заразят с болести като мана.

Производството на вино е вековна традиция в Château Carbonnieux, където Томас Джеферсън посетил лозята през 1787 г., преди да стане президент на Съединените щати, и засадил пеканово дърво, което все още стои в един от парковете. В наши дни виното Château Carbonnieux понякога се предлага от президента Еманюел Макрон на уважавани домакини.

Сушата промени начина, по който работят винопроизводителите. Преди лозарите придаваха на лозята форма, която позволяваше на гроздето да получи максимално количество слънце, така че да произвежда повече захар, която се превръща в алкохол. Тази година производителите бяха склонни да оставят листата да предпазват гроздето, така че сенките да запазят киселинността и свежестта на плода, обясни Тайтген.

Добивите може да са с 15% до 20% по-ниски в по-широкия регион, най-вече поради по-малкото грозде и факта, че някои са били изгорени от слънцето в определени райони, каза Teitgen, но това няма да повлияе на качеството на виното.

Пред кулата от 14-ти век на лозята на Château Smith-Haut-Lafitte тази седмица Манон Лекуф внимателно полива новозасадени лози, което се очертава като незаменима работа. Лозите, които са на няколко години, имат дълбоки корени, които им позволяват да черпят вода от дебрите под земята и да издържат на суша, без да страдат много. Тази година обаче имотите получиха разрешение да поливат стари лози, практика, която обикновено е забранена в Бордо. Лекуф призна:

„Някои парцели бяха силно засегнати от падащи листа.“

Друга стъпка, която лозарите могат да предприемат, е да намалят гъстотата на своите парцели, с което те ще изискват по-малко вода, или да обработват почвата, за да запазят по-добре влагата надълбоко. Експертите също обмислят дали засаждането на нови сортове грозде може да бъде полезно.

В Château Olivier, който също произвежда вина Pessac-Leognan, директорът Лоран Лебрен показа как той и неговият екип преминават през лозята, за да опитат гроздето парцел по парцел. Това се прави с цел да решат къде и кога да берат реколтата.

Последствията от глобалното затопляне вече са част от ежедневието на лозарите, коментира Лебрен, отбелязвайки скоростта на промените. Той е категоричен:

„Трябва да препрограмираме собствения си начин на мислене. Има много инструменти, които все още са в обсега ни, които вече се използват в по-топлите региони.“

По-на юг в Европа беритбите също започнаха седмици по-рано от нормалното, за да се спаси спаруженото и обгорено грозде. Очаква се производството да бъде с 10% до 20% по-ниско в някои региони на Италия, Испания и Португалия, въпреки че производителите се надяват на повишено качество.

Италианското земеделско лоби Coldiretti подчерта, че се очаква по-високата цена на енергията и суровините да увеличи разходите с 35%.

Учените отдавна вярват, че причинените от човека промени в климата правят екстремните метеорологични условия по-чести. Те са на мнение, че по-горещият въздух, по-топлите океани и топящият се морски лед променят струйния поток, което прави бурите, наводненията, горещите вълни, сушите и горските пожари по-разрушителни.

Тъй като по-топлите зими карат лозята да произвеждат ранни пъпки, френските лозари се притесняват, че замръзването ще нарушава вегетационния сезон все по-често. Силните градушки могат да унищожат една година работа за няколко минути. В Château Carbonnieux Перин се опасява, че някои по-малки производители може да не издържат на промените. Перин изтъква:

„Климатичните събития от 2017 г. доведоха до по-малки реколти. Със сигурност не всеки ще може да го преживее.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments