Сунак се приближава до поста за следващи министър-председател на Обединеното кралство след отказа на Джонсън

0
14
Риши Сунак.
Риши Сунак. Снимка: Фейсбук

Бившият шеф на Министерството на финансите Риши Сунак е явен фаворит да стане следващият министър-председател на Великобритания в рамките на дни – или дори часове – след като бившият лидер Борис Джонсън отпадна от състезанието за лидерство на Консервативната партия, предава „Асошиейтед прес“.

След оставката на Лиз Тръс миналата седмица, управляващата партия избира трети министър-председател на Великобритания тази година във време на политически сътресения и тежки икономически предизвикателства. 42-годишният Сунак е единственият кандидат с потвърдена подкрепа от повече от 100 депутати, необходимият брой за участие в изборите. Лидерът на Камарата на общините Пени Мордаунт има много по-малко изглед да бъде подкрепен, но се стреми да достигне прага до края на номинациите в 14:00 часа.

Ако Мордаунт не достигне 100 номинации, Сунак ще спечели с овации и може да се премести на „Даунинг стрийт“ 10 до понеделник вечерта. Ако и двамата попаднат в бюлетината, 357-те консервативни законодатели ще проведат индикативен вот в понеделник, за да покажат предпочитанията си. Ако впоследствие нито един от тях не отпадне, изборът ще отиде при 172 000 членове на партията в цялата страна, като резултатът следва да бъде обявен в петък.

Мордаунт ще бъде подложен на силен натиск да се оттегли и да не налага гласуване за членство, ако Сунак е силният фаворит сред законодателите. Министърът на вътрешните работи Грант Шапс, поддръжник на Сунак, заяви, че бившият шеф на Министерството на финансите не смята, че държи конкурса „в джоба си“. Шапс коментира:

„Той говори с колеги тази сутрин, той работи много усилено, за да привлече тези поддръжници, които може би са били с Борис Джонсън преди. Но вижте, ще го оставя на Пени, тя е страхотна колежка. Да видим какво ще се случи.

Сунак, който беше подгласникът за поста след Тръс в надпреварата за лидерство на торите това лято, за да замени Джонсън, обеща „почтеност, професионализъм и отчетност, ако сформира правителство – контраст с хаоса, който погълна последните двама премиери.

Джонсън драматично се отказа от надпреварата в неделя вечерта, слагайки край на краткотраен, нашумял опит да се върне на поста министър-председател, от който беше свален преди малко повече от три месеца на фона на етични скандали. Джонсън прекара уикенда, опитвайки се да получи подкрепа от колегите си консервативни депутати, след като се върна от ваканция на Карибите. Късно в неделя той сподели, че е събрал подкрепата на 102 колеги. Но в същото време се оказа далеч зад Сунак в подкрепата към него и подчерта, че е стигнал до заключението, че „не можете да управлявате ефективно, освен ако нямате обединена партия в парламента“.

Перспективата за завръщане на Джонсън хвърли вече разделената Консервативна партия в допълнителен смут. Той поведе партията до огромна изборна победа през 2019 г., но премиерството му беше помрачено от скандали за пари и етика, които в крайна сметка станаха твърде тежки за партията.

В неделното си изявление Джонсън настоя, че е „в добра позиция да постигне победа на Консервативната партия“ на следващите национални избори, насрочени за 2024 г. И каза, че вероятно е щял да спечели гласуване на членовете на Консервативната партия срещу някой от съперниците си. Той коментира още:

„Но през последните дни за съжаление стигнах до заключението, че това просто не би било правилното нещо.“

Той обаче намекна, че може да се върне, като каза:

„Вярвам, че имам какво да предложа, но се опасявам, че това просто не е подходящият момент.“

Тръс се оттегли в четвъртък след бурни 45 дни на поста, признавайки, че не може да изпълни своя неуспешен икономически пакет за намаляване на данъците, който тя беше принудена да изостави, след като предизвика гняв в нейната партия и седмици на смут на финансовите пазари.

Сунак, който беше шеф на Министерството на финансите от 2020 г. до това лято, управляваше сриващата се икономика на Великобритания през пандемията от коронавирус. Той напусна през юли в знак на протест срещу ръководството на Джонсън.

Сътресенията в Консервативната партия подхранват исканията за национални избори. Съгласно британската парламентарна система не е необходимо да има такъв до края на 2024 г., въпреки че правителството има правомощието да го свика по-рано.

В момента това изглежда малко вероятно. Проучванията на общественото мнение показват, че едни избори биха били катастрофа за консерваторите, като левоцентристката Лейбъристка партия ще спечели голямо мнозинство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments