Сухиндол избира своя 156-ти „Цар на виното“

0
130
Червено вино
Червено вино. Снимка: Pixabay

Едноседмичните тържества за Трифон Зарезан в Сухиндол навлизат в своята кулминация, предаде „БНР“. Градът избра и своите почетни граждани. Тази година със званието са удостоени д-р Кольо Боянов от „Александровска болница“ и д-р Веселин Маринов от болница „Токуда“. И двамата, родом от Сухиндол.

Ден преди 14 февруари, тържествата ще продължат със състезание по търкаляне на 225-литрови бурета и избор на „Цар на виното“. Трифон Зарезан е един от най-чаканите и тачени празници в региона. В града е създадена първата лозаро-винарска кооперация на Балканите. В Сухиндол се отглеждат 1400 декара масиви с винени сортове грозде, а най-известният от тях е уникалният за цял свят сорт „Гъмза“.

Въпреки пандемията, сухиндолци ще спазят всички традиции и обичаи, характерни за празника на града.

„Прави се баница, пече се пиле и се ходи на лозето. Всичките облечени в зарезански носии с бъклиците, със суджука и се играе прочутото мъжко хоро „Как се чука чер пипер“. Нашият празник е за червеното вино, като сухиндолкото вино няма никъде“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments