Судански цивилни лидери са арестувани на фона на твърденията за преврат

0
6
Флаг на Судан
Източник: Wikimedia Commons

Няколко членове на преходното правителство на Судан са били арестувани в домовете си на фона на твърденията за военен преврат. По официални данни премиерът Абдала Хамдок и най-малко четирима министри са сред задържаните от неидентифицирани войници, като задържането се е случило малко преди зазоряване днес, пише „BBC“.

Армията засега не е коментирала официално, но продемократичните групи в страната призоваха за улични протести. Напрежението между военните и гражданските лидери непрекъснато расте, откакто преди две години дългогодишният президент Омар Ал-Башир беше свален и беше създадено преходно правителство.

Все още не е ясно кой стои зад арестите. В изявление на Министерството на информацията във Facebook се казва, че задържанията са извършени от „съвместни военни сили„, а арестуваните са задържани на „неустановено място„. Свидетели твърдят, че в столицата Хартум интернет връзката в момента е прекъсната умишлено, а в социалните медии се появиха снимки на разгневени тълпи, които горят демонстративно гуми по улиците. Кадрите показват още как армията и паравоенните части са мобилизирани в града, като контролират придвижването на гражданите. Летището в Хартум е затворено, а международните полети са временно замразени.

Основната продемократична група в Судан призова своите поддръжници да се противопоставят на всеки военен преврат. Както е известно, понастоящем военните и гражданските власти управляват заедно, откакто президентът Башир беше свален, след дълго време страната беше разтърсвана от улични протести, които започнаха през 2019 г. Тогава беше договорено споразумение за разпределение на властта между военните сили и свободната коалиция от групи – движението „Сили за свобода и промяна“, с което се постави началото на управляващия Суверенен съвет.

Според предварителен план Судан трябваше да бъде управлявам по този начин още една година с цел провеждане на нови избори и преминаване към гражданска форма на управление. Въпреки това споразумението се превърна в обект на противоречия, белязано от голям брой съперничещи си политически групи, както и от разделения в армията. Напрежението нарасна още повече, след като през септември беше осуетен опит за преврат, приписан на последователи на Башир. Този месец противници на прехода към демокрация в Судан излязоха по улиците на столицата Хартум, за да призоват армията да поеме контрола над страната. Продемократичните групи на свой ред заявиха, че това е организиран опит на военните сили да си върнат изцяло властта.

Миналия четвъртък десетки хиляди граждани в Хартум демонстрираха солидарност с преходното правителство. През последните месеци подкрепата за временното правителство намаля, тъй като икономиката на страната е сериозно засегната от пандемията и хаоса сред управляващите. След обявяването на независимостта през 1956 г. Судан така и не съумя да открие най-ефективната работеща политическа система, като страната многократно е разтърсвана от преврати и опити за преврати.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments