Студентският съвет към УХТ-Пловдив: Може ли университет без студенти?

4
601
Университет по хранителни технологии - Пловдив
Университет по хранителни технологии - Пловдив. Снимка: УХТ, Фейсбук

Студентският съвет към УХТ-Пловдив излезе с нова своя позиция, в която съобщиха, че на 11 ноември се е провело дългоочакваното Общо събрание, чиято цел е да бъде приет отчетът на ректора Пламен Моллов за 2021 година. Студентите задават логичния въпрос защо чак през ноември се приема отчета за предишната година и защо през май и юни самият ректор е бил в нелегалност – официално в отпуск и болнични. Точно тогава по техните думи той е бил издирван от комисията за антикорупция на Народното събрание.

Общото събрание пък е започнало със скандал, защото се е оказало, че съставът му и кворумът не са ясни. В състава му не са били включени законно излъчените представители на студентите. Напротив. Обявени са били имената на студенти, които са участвали в предишно събрание, чиито мандат е вече приключил. Нещо повече. Някои от тях вече дори са завършили самия университет, тоест те не са на практика студенти.

На действащия председател на Студентския съвет Пламен Петров, който е отстранен с невлязла в сила заповед на ректора, оспорена в съда, е било отказано да участва в гласуванията по време на Общото събрание на 11 ноември. Това е направо, въпреки че съгласно законодателството и по-специално Административно-процесуалния кодекс „оспорването спира изпълнението на администратия акт“, посочват в своята позиция младите хора. Но според правилата на ректора се оказва, че той на практика не е студент.

„Съмнения в законосъобразния състав на Общото събрание е изрази самият председателстващ (председателят е пенсионер от юни 2022 г.) доц. Никовска. Толкова съмнителен беше състава на Общото събрание, че дори не пожелаха да се избере Председател на Общото събрание. Съгласно правилника за устройство и дейността на УХТ, при пенсиониране на председателя, в двумесечен срок се провежда частичен избор на нов. Двата месеца отдавна са минали, т.е. правилникът е отново нарушен. Нарушени са и сроковете за публикуване отчетите на ректора за 2020 и 2021 в сайта на университета. Съгласно закона за висше образование, срокът за публикуване е три месеца след приемане от академичния съвет. Всъщност и двата отчета бяха публикувани в началото на ноември 2022 г. в нарушение на закона. Това вероятно са уроци за студентите – как да не изпълняваме законите и собствените си правилници“, посочва още в своята позиция от Студентския съвет.

Младите хора са научили и други важни уроци по време на това Общо събрание, като например как може нито веднъж да не бъде дадена думата за изказване на студент, което според тях означава, че мнението им не е важно и може да бъде смачкано. В същото време ръководството твърдяло, че ги учи на демокрация и свобода на словото. И допълват:

„Как трябва да се пишат сигнали и доноси (урокът беше даден от доказан сътрудник на държавна сигурност)? Как се замазват неудобни въпроси, например
за отношенията на университета с любимата фирма на ректора „Люпеан“ ЕООД със собственик, съдружник в други фирми със сина и съпругата на проф. Моллов (интересно до къде ли стигна разследването на КПКОНПИ)? Последният урок беше изнесен със специалното участие на ректора и второстепенните роли на тримата засрамени заместник ректори. В залата се чуваха въодушевени и разярени викове „изгонете студентите“. Като глас в пустиня остана въпросът на един преподавател „а като ги изгоним на кого ще преподаваме?“

От Студентския съвет разкриха още, че по време на събранието някои личности от ръководството са си позволили дори да се намесват пряко в автономията на студентската общност като са казвали кое е легитимно и кое не е и дали правилно е бил написан протоколът на проведеното на 9 юни тази година Общо събрание на студентите, на което са присъствали и самите те.

„Може би този урок е как трябва да изпълняваме конкретни нареждания или в противен случай всичко се обявява за нелегитимно. Накрая, полупразната зала прие Декларация срещу политическата намеса в работата на университета без изобщо да има такава и то срещу един общественик официално поканен за среща от студентския
съвет. А като заключителен урок на тема „Как се приема декларация с пълно мнозинство при липса на кворум“ и как хора, които не са присъствали на срещата гласуват за дадена декларация без да знаят реално какво се е случило. И накрая възниква въпроса, дали с този си акт, един скандален ректор(замесен в няколко корупционни скандала в публичното пространство) иска да се скрие зад стените на един колективен орган?!?“, посочват още в своята позиция от Студентския съвет на УХТ-Пловдив.

Абониране
Известие от
guest
4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Истински студент
Истински студент
6 месеци по-рано

Авторите на този пасквил не са в Студентски съвет, дори не са студенти в нашият университет!
Единият беше докторант, но не успя да си защити докторантурата си, другият, който се представя за председател на СС е с преустановени студентски права!
Истинските студенти знаем каква е истината!

Наистина студент в УХТ
Наистина студент в УХТ
6 месеци по-рано

Вярно е, истината я знаем всичките студенти и точно тези студенти знаем как бяхме принуждавани от преподаватели да присъстваме както на срещата на 04.11, в която по техни думи трябваше да задаваме въпроси на Студентски съвет, а в същото време политически замесени личности (знаят кои са) ръководиха срещата, като право на въпроси имаха само няколко човека (явно наговорени), които задаваха едни и същи въпроси, но зададени по различен начин. След като настъпи края на тази среща, едно от момичета, които имаха право на задаване на въпроси се изправи и заяви, че имат бланка за попълване, чиято цел е да се… Прочети още »

Бончо Илиев
Бончо Илиев
6 месеци по-рано

Нямате място в студентската общност с тези откровени лъжи и инсинуации! Вие сте една шайка кариеристи, около бившият председател на СС Иво Финков, които без постовете в студентския съвет сте НИЩО, пълни нули, и като студенти, и като хора!!! Вашата единствена цел е да смучете парите от бюджета на студентската общност и да живеете без пари в студентските общижития, ноооо това повече няма да го бъде! Вече сте вън от „играта“ наречена Студентски съвет. Ще построим живота си в университета без вас, от тук нататък.

Стефан Георгиев
Стефан Георгиев
6 месеци по-рано

Г-н Иво Финков, Вие ли сте с този профил. Кажете си истината най-накрая. И за Вашият командир проф. Кольо Динков си кажете. Всичко вече се разбра. Поне бъдете мъж.