Студенти с официална позиция до държавата, искат университетите пак пълни

0
20
Студенти, работа, дигитализация
Снимка: Pixabay

Студенти отправиха молба до здравния министър Асена Сербезова и министъра на образованието и науката Николай Денков за връщане в университетите. Националното представителство на студентските съвети в Република България /НПСС/ излезе с официална позиция, с което изразява загриженост от факта, че обучението им продължава твърде много време в електронна среда.

Студентите, изразяващи волята на обучаващите се млади хора, настояват държавата да вземе навременни мерки и аудиториите да бъдат отново пълни. От НПСС поискаха пет точки, касаещи основно противоепидемичните мерки в България.

Ето и пълния текст на становището:

Уважаеми господин Денков,
Уважаема госпожо Сербезова,

Обръщаме се към Вас в качеството си на единствения законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в Република България.

Днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на COVID-19. Близо две години системата на висшето образованието се намира в безпрецедентна обстановка, което е изключително обезпокоително за студентите на Република България.

От 21.10.2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва негативен ефект върху качеството на образователния процес.

Ние, ръководството на НПСС, подхождаме с разбиране за прилагане на Заповед РД-01-973/ 27.11.2021 г., на министъра на здравеопазването за въвеждането на противоепидемични мерки на територията на Република България във връзка с удължаването срока на извънредна епидемична обстановка.

Ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но НПСС изказва и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната за пореден път пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на наши колеги да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване.

През последната седмица ръководството на НПСС проведе поредица от срещи с колегите от страната. Всички 51 ВУ се обединиха за присъствена форма на обучение и именно заради това се обръщаме към Вас за навременни мерки. Студентската общност се надява, че ще бъде дадена по-добра възможност на висшите училища да провеждат занятията си в присъствена форма.

Поради тази причина НПСС се обръща към всички отговорни институции със следните искания:

  • Настояваме учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. Сегашните изисквания за 100 % ,, Зелен сертификат“ са неизпълними в голям брой висши училища.
  • Настояваме от 1 март при намаляване на броят на случаите зеленият сертификат да отпадне.
  • Настояваме да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от страна на държавата.
  • Настояваме държавата да предвиди допълнителни средства към университетите за оборудване на зали /интерактивни дъски, камери и звукоозвучаване/ за провеждането на хибридна форма на обучение.
  • Настояваме всяко висше училище да разполага с пунктове за тестване с антигенен и PCR тест.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите, специализантите, докторантите и курсантите и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища в България.

От създаването си НПСС се стреми да изгради активен диалог с държавните институции, отговарящи за политиката по отношение на висшето образование в страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments