Студенти по право с подписка – омбудсманът се застъпи за тях пред министъра

0
128
Диана Ковачева
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи за студенти по право, които настояват да се явят на изпита за придобиване на юридическа правоспособност до края на тази година. Общественият защитник е изпратила специална препоръка по въпроса до министър Десислава Ахладова. 

Повод за тази препоръка е постъпилата в институцията на обществения защитник подписка от студенти от юридическите факултети, които искат равнопоставеност за всички дипломирани по специалността през януари и февруари тази година, да могат да се явят до края на 2021 г. на изпита за юридическа правоспособност.

„Към омбудсмана се обърнаха студенти от Юридически факултети с молба за съдействие относно провеждането на изпити за юридическа правоспособност през настоящата година. В писмото си посочват, че намират за несправедливо една част от завършилите специалност „Право“ през тази година да имат възможност да се явят на изпита за юридическа правоспособност през м. ноември 2021 г., а друга част – най-рано през м. април 2022 г.“, пише Ковачева.

Тя допълва, че студентите предлагат различни варианти за разрешаването на проблема – да бъдат променени сроковете за подаване на документи за явяване на изпит за придобиване на юридическа правоспособност; промяна на графика за провеждане на изпитите – да бъде насрочен още един изпит за м. декември 2021 г., освен планирания за м. ноември; подаването на заявленията за допускане до изпита да бъде със срок до 31 август 2021 г., но да се удължи срокът за подаване на останалите документизаверена стажантска книжка и подписан от наставник индивидуален план или допускане (само за тази година) намаляване на стажа от 6 на 5 месеца.

„Предвид необичайната ситуация, възникнала вследствие на разпространението на COVID-19 и на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за разглеждане на възможността завършилите студенти да се явят на изпита за юридическа правоспособност до края на настоящата година“, настоява омбудсманът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments