Студенти по медицина ще подпомагат училищното здравеопазване в Бургас

0
31
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

Студенти по медицина ще подпомагат училищното здравеопазване в Бургас. Това решиха на днешната си редовна сесия членовете на местния парламент, които подкрепиха единодушно входирана от ресорния зам.-кмет Йорданка Ананиева докладна записка по въпроса.

В нея се посочва, че едно от основните предизвикателства пред града е липсата на достатъчно лекари-специализанти и професионалисти по здравни грижи, които да отговаря на потребностите на качествено здравеопазване.

В момента в „Детското и училищното здравеопазване“ са разкрити 91 кабинета. 43 от тях са в детските градини, включително във филиалите, а 48-в учебните заведения. Медицинските специалисти, които работят в тях, осъществяват профилактика на децата и оказват първа помощ до пристигане на екип на Спешна помощ.

От Община Бургас са провели срещи с представители на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и е била постигната договореност за програма „Студенти за детско и училищно здравеопазване при Община Бургас“. Тя предвижда да бъде предоставена възможност на студентите, които са завършили втори, трети и четвърти курс през летните месеци – до 15 септември, да работят в училищата и детските градини. Те ще трябва да бъдат там не по-малко от месец. Със студентите ще се сключва трудов договор и те ще получават 90% от заплатата на медицински специалист „Детско и училищно здравеопазване“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments