Строителството с публични средства ще стартира отново през месец октомври

0
14
Работник
Работник. Снимка: Pixabay

След близо една година преговори между правителството и строителния бранш индексацията на договорите за строителство се очаква да стане факт. Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ публикува за обществено обсъждане методиката, по която ще бъде извършена тя. Обсъждането ще трае 14 дни вместо обичайния период от един месец. След това кабинетът трябва да приеме постановление за наредба по въпроса. Това ще позволи от октомври спрените договори, които са за милиарди, да стартират отново, предаде „24 часа“.

През последните месеци няколко строителни фирми, които изпълняват контракти с държавата, спряха своята работа. Причината е, че цените на основните материали, които се използват, поскъпнаха драстично. Някои от тях със 70 до 90%. Тази тенденция започна още през есента на миналата година. Но възложителите на поръчките не можеха да предприемат някакви конкретни действия по въпроса, защото Законът за обществените поръчки не им го позволяваше. Така се стигна до приемане на промяна в нормативната уредба, която позволи да бъде направена подобна индексация. Но тя не може да бъде приложена автоматично, без да бъде приета методика по въпроса.

Така тази, която публикува МРРБ, разделя строителните проекти на шест категории. В тях влизат производствени сгради, ВиК инфраструктура, административни сгради, енергийни съоръжения, както и пътища и жп проекти. За всяка от тях е определена максимална тежест на строителните материали в общата себестойност. Тя се движи от 52 до 67%.

Методиката не засяга строителите на частни сгради, които не са с публични средства, но тя може да бъде използвана и от тях. В нея се съдържат формули, с които да се изчислява поскъпването на един строеж в зависимост от покачването на цените на материалите. Индексите се взимат от данни на Националния статистически институт /НСИ/, а ако там такива липсват – от Евростат.

Методиката предвижда още да бъдат индексирани всички договори за строителство, по които се е работило след 30 юни 2021 година. Това е времето, когато цените на материалите тръгнаха рязко нагоре. За начална дата ще бъде взет 1 януари 2021 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments