Стремежът за мир в Газа се превръща в смъртоносна игра на оцеляване

0
31
Деца, Ивицата Газа
Снимка: Pixabay

За лидерите на групировката „Хамас“ и Израел стремежът за прекратяване на войната в Ивицата Газа се превърна в смъртоносна игра за оцеляване, предаде „BBC“.

Условията, при които войната евентуално може да приключи, могат до голяма степен да определят политическото бъдеще на двете страни в конфликта, както и властта им. За лидера на „Хамас“ Яхия Синуар това е свързано дори с физическото му оцеляване. Отчасти това е причината предишните преговори да се провалят. Това е и причината въпросът за окончателното прекратяване на размириците да бъде отложен за последните етапи на плана, очертан от президента на САЩ Джо Байдън в петък. Байдън призна, че преходът от преговори, насочени към ограничено споразумение за освобождаване на заложници, към дискусии за трайно прекратяване на огъня ще бъде „труден“. По негови думи обаче от този преход ще зависи и успехът или провалът на финалното споразумение. Наскоро САЩ заявиха, че са представили на Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на плана за прекратяване на огъня, очертан от американския държавен глава. Трифазният план включва предложения за прекратяване на конфликта, освобождаване на заложниците и възстановяване на палестинската територия.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху има сериозни вътрешни причини да желае да постигне споразумение за мир поетапно. Първият етап, както беше определен от Джо Байдън, има за цел да доведе до освобождаването на десетки живи и мъртви заложници. Това би било сърдечно приветствано в страна, в която неуспехът да бъдат освободени всички държани хора от „Хамас“ за мнозина ще бъде възприето като жестоко морално петно върху управлението на Нетаняху и начина, по който се справя с последиците от войната. Все пак, анализатори споделят, че за момента изглежда малко вероятно групировката да се откаже от най-чувствителните в политическо отношение заложници – жени, ранени хора и възрастни хора, без да има убедителна гаранция, че Израел няма да поднови войната отново, след като те се завърнат у дома.

Изтекли данни, цитирани от израелски медии в вчера, сочат, че Бенямин Нетаняху е заявил пред колегите си в парламента, че Израел възнамерява да остави опциите си отворени. Според някои този вариант, а именно подновяване на бойните действия, докато „Хамас“ не бъде „елиминиран“, е най-малкото, което ще поискат крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху. Както се знае, без тяхната подкрепа той е изправен пред перспективата за предсрочни избори и неуспешен изход от съдебния процес за корупция, в който е обвиняем. Израелският премиер действително трябва да държи дългосрочните си възможности отворени, за да има шанс да спечели стабилна подкрепа за евентуална първоначална сделка със заложниците. От друга страна, лидерите на „Хамас“ вероятно ще настояват за предварителни постоянни гаранции за прекратяване на огъня.

Както е известно, досегашните опити за постигане на споразумение са не се увенчаха с успех. Ето защо стремежът в тази посока сега зависи от това с колко възможности за полезен ход разполага Нетаняху, главно по отношение на съюзниците си от дясното правителство, за да намери алтернативи на „елиминирането“ на групировката. Другият важен момент е свързан с това доколко лидерите на „Хамас“ са готови да разгледат предложенията за примирие и да се съгласят с условията. През уикенда Нетаняху повдигна въпроса за унищожаването на „военния и управленския капацитет“ на „Хамас“, като се аргументира, че идеята е групировката вече да не представлява заплаха за Израел. Малцина оспорват факта, че „Хамас“ е претърпяла сериозни загуби във военната си инфраструктура, а според някои дори и по отношение на обществената подкрепа за Газа и на контрола си върху територията. Засега няма категорични доказателства, че Израел е убил или заловил нейните висши лидери Яхия Синуар и Мохамед Дейф, а оставянето им на свобода в Газа, за да отпразнуват изтеглянето на израелските сили, би означавало политическа катастрофа за израелския министър-председател, който вече е обект на остри критики от страна на редица държави. Вчера говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че въпреки че през последните месеци възможностите на „Хамас“ са все по-ограничени, тя продължава да представлява заплаха за САЩ, затова не вярват, че групировката може да бъде елиминирана по военен път.

Защо не трябва да се пренебрегва умората при болните с множествена склероза?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments