Стрелба в Ханау: Девет мъртви след две атаки в Германия

0
173
Полиция Германия
Снимката е илюстративна. Източник: Wikimedia Commons

Девет души са били убити при две престрелки в наргиле барове в западния германски град Ханау, съобщи „BBC“. Има и ранени, след като в сряда в 22:00 местно време стрелецът е открил огън, съобщи полицията.

По-късно заподозреният е открит мъртъв в дома си, заедно с тялото на друго лице, според данни на полицията. Властите добавиха, че няма други извършители и заявиха, че разследването продължава.

Мотивът за нападението е неясен.

Вестник Bild съобщи, че заподозреният е немски гражданин с разрешително за огнестрелно оръжие и че в колата му са намерени списания за боеприпаси и пистолети.

Трябва ли Германия да затегне законите си за притежание на оръжие?

Първата стрелба в била открита в наргиле бара „Midnight“ в центъра на града, а втората в заведението „Arena Bar & Cafe“ в квартал „Кеселщат“ в Ханау. Твърди се, че клиентела е била предимно кюрдска.

Престрелката доведе до седемчасово преследване, като силите на реда очакваха да има и други въоръжени.

Първоначалният брой на смъртните случаи беше осем, но цифрата нарасна до девет в ранните часове на следващата сутрин, след като една от жертвите почина от раните си.

Свидетели съобщават, че са чули около дванайсет изстрела в първия наргиле бар.

Кан-Лука Фрисена, който работи в павилион на мястото на една от стрелбите, обясни, че баща и брат му са били в района, когато се е случило нападението.

„Сякаш бяхме във филм, беше като лоша шега, все едно някой се шегува с нас“, каза той пред Reuters. „Все още не мога да осмисля всичко, което се е случило. Колегите ми, всички те, са като мое семейство – и те не могат да проумеят причината.“

Ханау, в щата Хесен, се намира на около 25 км източно от Франкфурт. В изявление силите на реда казват:

„Районът е отцепен. Открити са още две тела. Един от загиналите най-вероятно е виновникът за престъплението. В момента няма индикации, че е имало и други извършители.“

„Разследванията, свързани със самоличността на жертвите и заподозрения извършител продължават.“

Тази атака се случи четири дни след поредната стрелба в Берлин, близо до място , където се е провеждало турско комедийно шоу , при което един човек е бил загинал.

Законите за притежание на оръжие в Германия са сред най-строгите в света и бяха затегнати допълнително през последните години след други масови престрелки.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments