Стратегията на Каракачанов за ромите – спиране на помощи и безвъзмезден труд

0
106
Красимир Каракачанов

Спиране на социални помощи в определени случаи, предпазване от бременност с държавни пари, доброволни отряди към МВР в борбата с битовата престъпност, общественополезен труд – това са част от мерките, представени от вицепремиера Красимир Каракачанов в концепцията му за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи. Документът, озаглавен „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“ беше публикуван от Каракачанов в профила му във „Фейсбук“ и по думите му цели и привличането на „онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области“.

Основна идея в предложенията е спирането на социални помощи, като най-радикално е доброволното ограничаване на раждаемостта с пари на държавата. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности, се предвижда в стратегията. При злоупотреба с парите от „детски“ да се въведе отпускането на надбавки в натура, предлага политикът. Той предлага спиране на помощите и при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

„За мен е важно, за да бъде премахната професията „социално слаб“, да бъде сложен и таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база“

Той смята, че посещението на детската градина за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст, а държавата трябва да задължи лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата. Тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат.

Според Каракачанов гетата постепенно трябва да бъдат премахнати в близост до важни инфраструктурни обекти, а в случаите, когато роми обитават незаконно построени жилища и не заплащат такса „смет“ сами да почистват отпадъците си.

По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място“, като в замяна се предлага „заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята„.

За намаляване на престъпността сред циганите основна стъпка на държавата трябвало да бъде разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата.

Каракачанов настоява още и за доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред и защита на живеещите в по-малки населени места. Чувството на безнаказаност на циганските групи, например, трябва да се премахне с въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража в структура на МВР“ за извършени административни нарушения.

Вицепремиерът настоява още по отношение на НПО-тата, които работят с „циганския етнос, трябва да се въведе задължението те да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments