Стойността на златото се понижи заради данните за инфлация в САЩ

0
172
Злато, кюлчета. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Днес стойността на златото се понижи от рекордно високите си нива, а щатският долар и доходността на държавните ценни книжа достигнаха стабилни нива, след като по-силна от очакваното инфлация развенча очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ, предаде “Reuters”.

Спот цената на златото се понижи с 0,6% до 2338,19 долара за унция, а фючърсите върху златото в САЩ се понижиха с 0,1%, достигайки 2 360,7 щатски долара. Междувременно индексът на щатския долар се повиши с 0,5%, а доходността на американските държавни ценни книжа придоби стабилни стойности след данните, което направи златните кюлчета по-малко привлекателни за търгуване.

Доклад на Министерството на труда на страната показва, че индексът на потребителските цени /ИПЦ/ се е повишил с 0,4% на месечна база през март, в сравнение с очакванията на икономистите за увеличение от 0,3%.

„Все пак нека изчакаме и да видим, тъй като цените на златото бяха устойчиви дори при обявяване на тревожни данни по време на тази забележителна серия,“, коментира Тай Уонг, независим търговец на метали, базиран в Ню Йорк.

Въпреки че е известна като средство за хеджиране на инфлацията, привлекателността на златото има тенденция да намалява в среда на повишени лихвени проценти. Вчера цените на кюлчетата достигнаха рекордно високо ниво от 2365,09 долара. Анализатори споделиха, че очакват през 2024 г. цените на златото да се търгуват в широк диапазон от 1 975 до 2 500 В сряда

По-рано днес Шанхайската борса за фючърси съобщи, че ще наложи ограничения върху търговията със злато след рязкото покачване на цените. Според Киран Томпкинс, икономист в „Capital Economics“, активните покупки от страна на китайските домакинства се дължат на липсата на алтернативни варианти за инвестиции, с които тези домакинства разполагат в момента, когато секторът на недвижимите имоти е в криза, а фондовият пазар е в застой.

Спот цените на среброто също се понижиха с 0,5%, достигайки 28,01 долара за унция, след като вчера отбелязаха почти тригодишен връх.

Стойността на платината се понижи с 1% до 969,05 долара, а паладият спадна с 1,9%, достигайки 1071,75 долара.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments