Стоянов: България ще даде леко стрелково оръжие и боеприпаси на Украйна

0
16
Никола Стоянов
Никола Стоянов. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти след церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище на българската транспортно-логистична компания „Транспрес“. Той е за превоз за палетни пратки у нас, в който са инвестирани 16 млн. лева.

По думите му предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение на парламента. Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия, който съвсем скоро ще излезе.

„Според възможностите на Българската армия, ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите. Помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия. Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента“, подчерта служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Украинският посланик у нас по-рано през месеца предостави и списък с най-нужните оръжия и средства за отбрана. Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети, изтъкна посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Депутатите решиха в началото на месеца на първо четене, че България ще предостави военна помощ на Украйна. Предложението бе прието със 175 – „За“, 49 „Против“ и 1 се въздържа. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“. До този момент се изчаква списъка, подготвен от Министерството на отбраната, за да се прецени с какво въоръжение България може да се раздели, без да се намалява капацитетът на отбранителните й способности.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments