Стотици спасени от покривите, докато Нова Зеландия се бори с щетите от циклона Габриел

0
57
Ураган, циклон.
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Властите в Нова Зеландия съобщиха, че най-малко четирима души, включително едно дете, са загинали при опустошението на циклона Габриел, който причини значителни наводнения и свлачища в Северния остров, предава „BBC“.

В сряда официални лица потвърдиха, че е открито тяло на дете в залива Хокс, един от най-засегнатите региони. Спасителните хеликоптери там бяха спасили около 300 души, блокирани на покривите.

Междувременно земетресение с магнитуд 6,0 по Рихтер беше усетено в цялата страна късно в сряда. Няма незабавни съобщения за щети или жертви от земетресението, което удари крайбрежието на Северния остров близо до столицата Уелингтън.

Циклонът се отдалечи от Нова Зеландия, но около 10500 души все още бяха разселени в сряда. Премиерът на страната Крис Хипкинс изтъкна, че има и „няколко изчезнали, за които полицията изпитва сериозни опасения“.

Докато дъждът е спрял в повечето части, много отдалечени градове и райони остават откъснати от тежките наводнения и липсата на електричество. Премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс нарече Габриел най-голямото метеорологично събитие, сполетяло страната през миналия век. Смята се, че засяга поне една трета от петмилионното население на страната. Щетите от бурята са най-големи в крайбрежните общности на далечния северен и източен бряг на Северния остров – с райони като Хокс Бей, Коромандел и Нортленд, които са сред най-тежко засегнатите.

Ситуацията в залива Хокс, популярна туристическа дестинация с някои отдалечени градове, е от особена загриженост за властите, подчерта министърът за управление на извънредните ситуации Киърън МакАнулти.

След като циклонът удари в понеделник вечерта, жителите на залива Хокс бяха принудени да изплуват през прозорците на спалните си, поради екстремно високото ниво на водата. Военен говорител обясни:

„В някои случаи наводненията достигаха до втория етаж на домовете, откъдето хората бяха спасявани.“

Най-малко трима души са загинали в района. Една жена беше убита при свлачище в дома ѝ, докато друг човек беше открит мъртъв на брега, съобщиха властите. Според полицията детето е хванато в придошла вода. А тялото на изчезнал пожарникар, който беше уловен от свлачище в западната част на Оукланд, също беше открито във вторник.

В сряда МакАнулти заяви, че не би било изненадващо, ако броят на смъртните случаи нарасне още повече. Но той приветства „феноменалните“ усилия на спасителите, които изтръгнаха „приблизително 300 души от покривите“ в залива Хокс, като 60 души бяха спасени от една голяма сграда, затрупана от наводнения.

В сряда повече от 140000 души на острова все още бяха без електричество, въпреки че електричеството беше възстановено в 80000 домове.

Жителите в силно засегнатите райони също са помолени да пестят вода и храна поради опасения от недостиг.

Нова Зеландия обяви национално извънредно положение във вторник, което ѝ позволява да рационализира реакцията си на бедствието. Страната е обявявала национално извънредно положение само в два случая – в началото на пандемията от COVID-19 и след земетресението в Крайстчърч през 2011 г.

Министърът на климата на Нова Зеландия приписа мащаба на бедствието на изменението на климата. В парламента във вторник Джеймс Шоу изтъкна:

„Тежестта на това, разбира се, се влошава от факта, че нашите глобални температури вече са се повишили с 1,1 градуса. Трябва да спрем да търсим извинения за бездействието. Не можем да забиваме главите си в пясъка, когато плажът се наводнява. Трябва да действаме сега.“

Циклонът Габриел удари Северния остров на Нова Зеландия само две седмици след рекордни проливни дъждове и наводнения в същия регион. Четирима души загинаха при тези наводнения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments