Стотина медицински сестри излязоха на протест в Бургас

0
410
Протест на медицински сестри
Снимка: Искра.бг

Стотина специалисти по здравни грижи се събраха на пред общината в Бургас и пред университетската многопрофилна болница, за да изразят недоволството си от ниските възнаграждения. Те носеха плакати с надписи „Днес подкрепете нас, за да има утре, кой да се грижи за вас! Ние сме сърцето на здравеопазването“ и „Не ни прогонвайте в чужбина, защото ако всички си тръгнем, здравеопазването умира“.

Исканията им са следните:

1. Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд.

На протеста на медиците пристигна и тяхна колежка, заминала да работи в чужбина. Тя беше приветствана с аплодисменти.

Недоволството си медицинските сестри изразиха и в градовете: София, Пловдив, Бургас, Карлово, Сопот, Враца, Видин, Казанлък и Козлодуй. Сред исканията са стартово възнаграждение от поне две минимални заплати, както и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.

Протестът беше обсъден и на извънредна среща при премиера вчера. На нея присъстваха още здравният министър Кирил Ананиев, вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в Министерски съвет.

След срещата стана ясно, че министър Ананиев смята исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и възнагражденията, за справедливи, но и че в значителна степен те зависят от от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той обеща, че заплатите ще се увеличат с част от 30-те милиона лева, които са предвидени допълнително за общинските и областните болници.

От протеста на медицинските сестри се дистанцираха съсловните организации. Причината според тях е, че сега не им било времето. Тази сутрин президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не протестът, а диалогът е работещо решение.

Медицинските сестри обаче твърдят, че времето за диалог отдавна е отминало и вече са нужни действия.

Вижте снимки от протеста:

Оставете коментар

avatar
2000
Фото и видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от