Стотици жители на Асеновград празнуваха заедно Трети март на площада

0
655
Тържества за Трети март
Тържества за Трети март. Снимка: Община Асеновград

Kметът на Асеновград д-р Христо Грудев се преклони пред делото и героизма на смелите воини – мъже и жени – жертвали живота си в името на България. Днес, страната ни отбелязва най-празничната дата в българския календар – 3 март Освобождението на България от османско иго. Българите празнуват 146 години свобода.

Празничната програма в Асеновград започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението, отслужена от асеновградски свещеници. Последва поднасяне на венци и цветя на гроба на прапорщик Вишняков, разположен в двора на храм „Св. Димитър“ в града. Възпоменателната церемония продължи с минута мълчание. Официални лица, Божии служители и граждани коленичиха и сведоха глави, за да почетат подвига на героите, загинали в името на Родината.

Честването на националния празник на България в Асеновград продължи с тържествени слова, издигане на българското знаме и впечатляващ концерт. Стотици жители и гости на града се бяха събрали на централния площад, за да отпразнуват заедно днешния празник.

С въздействаща приветствена реч кметът на общината д-р Христо Грудев се обърна към своите съграждани.

„Свободата изгря преди 146 години над поробената ни земя, напоена с кръвта на хиляди борци – жадувана и чакана. 3-ти март е ден на признателност към всички знайни и незнайни синове и дъщери на Майка България. На днешния ден отправяме взор високо нагоре, където се издига един героичен връх – „Шипка“. Нашите опълченци показаха на цял свят как българинът знае да мре за Отечеството си. Днес, 146 години по-късно, нека учим на българско достойнство децата, внуците и правнуците си, които са днешната и утрешната мечтана от апостолите независима и благоденстваща Свободна България. Честит празник на Свободата! Да живее България!“.

В словото си кметът припомни, че никога не бива да забравяме миналото и героите си. Трябва да изразяваме своята признателност към всички знайни и незнайни воини, жертвали себе си, за да я има днес България. Да бъдем благодарни, да съхраняваме ценностите и да обещаем, че ще ги предаваме на поколенията след нас.

Финалът на празненствата по повод 3-ти март в Асеновград бе поставен от празничен концерт, изпъстрен от патриотични и фолклорни изпълнения на местни и гостуващи състави.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments