Столична община с над 100 млн. лева неусвоени средства

0
16
Трамвай
Трамвай. Снимка: Столична Община

Столична община отчита налични неусвоени средства по сметки по функция „Образование“ в размер на 104,8 млн. лева, от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции. По функция „Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лева, от които 9,2 млн. за текущи разходи и 1,5 млн. лева за капиталови.

Това показват официалните данни на Министерството на финансите към 30 септември тази година.

В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лева. Министър Асен Василев и кметът на София Васил Терзиев постигнаха съгласие, че е необходимо да се направи анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на общината,.

По време на разговорите е разгледано и финансовото състояние на „Топлофикация-София“. Дружеството е натрупало над 1 млрд. лева дългове към „Българския енергиен холдинг“ за доставка на газ. Двамата са обсъдили необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности.

Двете страни обсъдиха и текущото състояние на автотранспорта в София. Министър Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка.

По отношение на развитието на столичното метро са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет. Отделно от това, в бюджета за следващата година е предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн. лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments