Стокообменът между България и Египет нарасна с близо 40%

0
44
Халид Емара и Никола Стоянов
Халид Емара и Никола Стоянов. Снимка: МИИ

Стокообменът ни с Египет през 2022 г. достига 828,34 млн. долара и бележи ръст от близо 40%, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Арабска Република Египет Н. Пр. Халид Емара.

Изминалата година бележи и голям ръст на покупки на български зърнени култури, като Н. Пр. Халид Емара заяви, че египетската страна продължава да има сериозен интерес към вноса на пшеница и слънчоглед от България.

Двамата коментираха също и потенциално сътрудничество в сферите на автомобилната индустрия, енергийните източници и стартъпите. Особен интерес за арабската република представлява опитът на България в автомобилната индустрия.

„За Египет ще е от изключително значение България да се включи с опита и знанията си в различни форуми и събития в страната ни“, подчерта Н. Пр. Халид Емара. Обсъдени бяха и различни инициативи, насочени към производството на компоненти за електрически автомобили и софтуерни решения в сектора.

„Повече срещи и съвместни събития с представители на бизнеса от двете държави са сред най-важните предпоставки и за повече общи проекти“, подчерта министър Стоянов. Той се ангажира да съдейства за организацията на подобни форуми и предложи конкретни инициативи, насочени към стартъпите от двете държави.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments