Стоил Цицелков: Гласуване с машини в чужбина ще бъде проблем

0
88
Машини за гласуване
Снимка: Национално училище по роботика, Архив

Стоил Цицелков, който е член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, счита, че ще бъде проблем гласуването на изборите само с машини в чужбина. Причината е, че тези машини ще трябва първо да бъдат доставени в България, защото ще се сертифицират. След това те трябва да бъдат разпратени до всички държави, в които български граждани ще могат да упражнят правото си на глас. Според него това ще доведе до сериозни логистични проблеми.

Пред „БНР“ Цицелков каза, че по време на дебатите за промените в Изборния кодекс им е била дадена думата, но техният глас не е бил чут. Но все пак има въпроси, по който Общественият съвет и депутатите са на едно мнение, като този за отпадането на тавана за секции в държави извън Европейския съюз. Досега той беше 35, но на предсрочните избори няма да има такъв.

Но Цицелков посочи като голям минус, че не е бил приет текст за изчистване на избирателните списъци. А това е сериозен проблем, по който трябва да се работи. Освен това по думите на Цицелков той изисква усилия и отдаденост.

Друг проблем е, че няма да има сертифициране в „Информационно обслужване“, а именно там се обработват резултатите от изборите.

Що се отнася до видеонаблюдението за него то не е нужно, но ако това ще доведе до по-голямо доверие в изборния процес, то е добре, че е било въведено.

Според Цицелков резултатите на предсрочния вот ще бъдат близки до тези от 4 април. Той изрази надежда партиите да успеят да намерят консенсус и да поемат отговорност за съставяне на редовно правителство, защото влизането от избори в избори няма да доведе до нищо добро за страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments