Ще има ли великденски добавки за пенсионерите?

11
45502
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: МФ

Асен Василев настоя за стабилно увеличение на всички пенсии, вместо да се предоставят еднократни помощи. Така той отговори на призивите за великденски добавки на хората от третата възраст. 

„Нашата цел е постоянно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Аз призовавам НС да не прави популистки жестове, а да гарантира постоянно увеличение, както е заложено в швейцарското законодателство“, посочи той.

Василев отбеляза, че минималната пенсия се е увеличила значително за последните три години – от 2020 до 2023 г.

„През 2009 г. минималната пенсия е била 136 лв, през 2020 г. – 250 лв. Забележете, че през 2023 г. минималната пенсия се увеличи почти два пъти – на 523 лв. От 1 юли 2024 г. минималната пенсия ще бъде 580 лв.“, подчерта той.

На въпроса дали има достатъчно средства в бюджета за това увеличение, Василев отговори:

„Министерството на финансите взе информация от НОИ, за да уточни разходите. Към края на февруари бяха събрани 6 млн. лв. повече, отколкото бе планирано. През март очакваме да има още около 10 млн. лв. повече. Никой не може да прогнозира дали ще бъдат натрупани 40 милиона лв., които са необходими. Ако се съберат средствата, няма да има проблем. В момента имаме само десет милиона лв. Ако не бъдат събрани още 30 милиона лв., ще възникне проблем. В бюджета е заложено това да се покрие чрез вътрешни спестявания. Моето мнение е, че пенсиите трябва да се увеличат за всички пенсионери, а не за 25% от тях, за да се избегне дискриминация. Дали е справедливо да има разлика от три лв., като някои получават добавки, а други не?“, попита риторично министърът на финансите в оставка, цитиран от „БНТ“. 

„Моето становище е, че пенсиите трябва да се увеличат постоянно за всички пенсионери, а не да се предоставят еднократни добавки“, посочи Василев.

По-рано днес от ГЕРБ-СДС и ДПС съобщиха, че по инициатива на социалната и бюджетната комисии ще внесат промени в бюджета на ДОО за предоставяне на еднократни суми за пенсионерите, които са под линията на бедността. Тези суми достигат 40 милиона лв.

Предлагат промяна във формулата за изчисляване на пенсиите

Абониране
Известие от
guest

11 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Иван
Иван
11 дни по-рано

Или за всички пенсионери или за никой!
Кой са с малките пенсии който не се осигуряваха ??

Мария
Мария
11 дни по-рано
Reply to  Иван

Отново противопоставяне на пенсионерите – да, за едните може, за другите не може. Не е ли време и българските пенсионери да се чувстват наистина граждани на ЕС и да не се използват от политиците за личните им облаги, особено когато предстоят избори.

Сталин
Сталин
11 дни по-рано

Мама ти фашиска усраинска за тебе сигурно има добавка за цяло стадо агнета да си купиш за затвора си наркоман скапан

Сталин
Сталин
11 дни по-рано

Най мразеното противно същество в България

Народ
Народ
11 дни по-рано

А за инфлацията , която предизвикахте вие, нищо не казва ококорчо. За разрушаването на икономиката и раздаването на ресурсите на България срещу тлъсти комисионни ?
Кажи бе, плужек.

Мария
Мария
11 дни по-рано

Господа депутати нямате ли страх от Господ ,вие подигравате ли се със старите хора, откраднахте цяла България а за Великден нямате пари да дадете на пенсионерите!Нямате срама за нищо крадено от вас!За изборите агетирвате хората да гласуват за вас срама нямате!

Габи
Габи
11 дни по-рано

Борисов се оказа най-големият защитник на сивата икономика. Ако го е много грижа за неработелите вече в пенсионна възраст хрантутняци, нека да ги възнагради със собствени средства.

Вероника
Вероника
10 дни по-рано

Точно така трябва, както А.В казва!Стига соц номера!Стига!

Егея Димитрова
Егея Димитрова
10 дни по-рано

„Стабилни пенсии“ никога НЕ може да има, заради Убийствената Инфлация!
11% Е ПОДИГРАВКА! И 11% НЕ е драстично увеличение!

Меги
Меги
10 дни по-рано

По цял свят раздават великденски и ко.едни подаръци независимо заплатата в предприятията а също в г ция раздават на поразил само при нас си измислят глупости не може ли депутат Ели, министри и олигарси да отделят пари на такива слкатэ хампарцумян и др. Срам и позор за политици

Меги
Меги
10 дни по-рано

Никакво значение няма размера на пенсиите на всички да се даде подарък в заводите дават на работниците подаръци за велик ден и коледа