Ще има ли бум на нарушения след като съдът отмени наредбата за организация на движението в Силистра?

0
5118
Силистра
Силистра. Снимка: Община Силистра

Административният съд в Силистра отмени Наредбата за организация на движението на територията на община Силистра, приета на 25 март 2010 година. Това става ясно от решение, публикувано на интернет страницата на съда.

Решението е взето след протест на прокурор от Окръжната прокуратура в Силистра, който е оспорил наредбата с основание, че са допуснати нарушения при приемането ѝ. Посочени са липса на мотиви и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз (ЕС) при внасянето на проекта за наредбата, не са спазени процедури, касаещи преференциалното паркиране на хора с увреждания, наредбата не е била предварително оповестена на интернет страницата на общината и др.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок, който изтича следващата седмица.

Председателят на Общинския съвет в Силистра Димитър Трендафилов основният мотив на Административния съд е, че наредбата не е престояла 30 дни за обсъждане преди да бъде гласувана. По думите му това много трудно може да се докаже и решението ще бъде оспорено. 

„Липсата на наредба ще снеме контрола на Общината върху спазването на Закона за движение по пътищата. Това може да доведе до много нарушения, които няма да могат да бъдат санкционирани“.

В момента се работи активно по изготвянето на нова Наредбата за организация на движението на територията на община Силистра. В нея трябва да бъде преработена частта за дейността на „Синята зона“ и да бъде създадена „Зелена зона“ за паркиране.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments