Ще бъде ли демонтиран Паметникът на свободата на Шипка?

1
68
Сняг на Шипка
Снимка: Искра.бг, Архив

Планираният ремонт на Паметника на свободата на Шипка предизвика спекулации във Facebook. Политици предположиха, че затварянето за реставрация крие риск монументът да последва съдбата на Паметника на Съветската армия в София и да се стигне до демонтирането му или да се наложи забрана за посещения.

„Лъжа е, че Паметникът на свободата ще бъде демонтиран, рязан, събарян, преместен и всичко, на което през последните няколко дни изчетохме всички в България. Проектът за консервация и реставрация, който е минал абсолютно всички съгласувателни процедури с Министерството на културата и другите контролни държавни органи, не предвижда подобни дейности. Напротив, на 30 октомври 2023 г. по надлежния ред беше издадено и съответното разрешение за строеж от страна на главния архитект на Общината Казанлък, тъй като като Паметникът на свободата по административен адрес попада на територията на Общината Казанлък. И всъщност това, което се случи на 4 януари, беше част от политиката на ръководството на музея и на Министерството на културата периодично да уведомяваме българската общественост с помощта на средствата за масова информация – така, както сме го правили от 2017-2018 г. насам, за това на какви етапи е подготовката за организацията на този ремонт“, обяви директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов в ефира на „NOVA“.

Проектът има за цел да заздрави и подобри паметника, който не е ремонтиран в подобен мащаб от 42 години, добави той и коментира спекулациите, че ще бъде забранен достъпът до паметника.

„Прогнозният срок за изпълнение на предвидените дейности по проекта, както и прогнозният срок на самия ремонт, естествено не си ги е измислил директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а експертите, които са изготвили документацията. Когато говорим за 3 календарни години – до 3 календарни години изпълнение – ние не знаем потенциалните кандидати, които ще участват в тази обществена поръчка. Те не се знае какъв срок ще посочат. Второ, когато говорим за 3 години, би следвало да разбираме, че ремонтните дейности ще се извършват в 3 летни строителни сезона. Което съвсем логично е, че попада в рамката на 3 календарни години, тъй като като през есенно-зимния сезон – всеки, който е посещавал място, е пределно наясно, че няма как да се върши работа на открито“, заяви той и добави:

„Когато говорим за ограничаване на достъпа до Паметника на свободата, трябва да се има предвид, че по смисъла на действащото законодателство, в момента в който ремонтните дейности започват, паметникът плюс най-близкото му прилежащото пространство се превръщат в една строителна площадка, в която съвсем логично, спазвайки законовите изисквания, има ограничение за движение.“

Чавдар Ангелов е категоричен, че тържеството на 3 март ще се случи на Паметника на свободата на Шипка.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Народният представител от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Ивайло Мирчев реагира остро на лъжливата според него информация на партия „Възраждане“, свързана с демонтажа на Паметника на връх Шипка.  […]