Щабът в Бургас реши: Учениците излизат в грипна ваканция

0
12686
Класна стая, заразени ученици, маска
Снимка: Pixabay

Регионалният пандемичен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания провежда важно заседание днес в сградата на Областната администрация в Бургас. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, началникът на Регионалното управление по образованието Петя Петрова, директори на училища и детски градини, кметове, ресорни заместници анализираха данните на заболеваемостта в морския град. 

Целта на срещата беше да се обсъдят настоящите мерки и действия в отговор на растящия брой случаи на грип и други остри респираторни заболявания в региона.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров предложи на щаба преди срещата обявяване на грипна ваканция от 1 до 6 февруари, тъй като заболеваемостта сред учениците се е увеличила, а Грип А доминира. По думите му най-често боледуват децата между 5 и 14 години.

„Настоявам да бъде взето решение учениците да бъдат пуснати във ваканция. Миналата седмица данните бяха 236-238, в момента са 244 случая в понеделник и 241 във вторник. Заболеваемостта се е увеличила“, подчерта д-р Паздеров.

В 15:30 часа стана ясно и решението на щаба – учениците в Бургас излизат в грипна ваканция от 1 до 6 февруари включително.

По време на срещата се предостави важна информация относно предприетите стъпки за предотвратяване на разпространението на заболяванията и за подобряване на общественото здраве и безопасност в региона.

В сила остават въведените противоепидемични мерки. Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

На 5 февруари Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител отново ще проведе свое заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments