Стефан Янев за ареста на Борисов: Целта е да се отклони вниманието

0
63
Стефан Янев
Стефан Янев. Снимка: Facebook

Защо сега и по този начин се прави демонстрация на държавата, че трябва да бъде спазван редът и законът е над всичко. Целта е да се отклони вниманието от наболели въпроси. Намираме се перманентна криза, коментира бившият служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев пред „БНР“ във връзка с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според него войната е по вина, както на Русия, така и на Украйна, тъй като „двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение“.

Янев сподели, че е запознат с ефекта на войната върху обикновените граждани и всички те страдат, но за да започне, има причина.

„Не съм путинофил или някакъв друг фил, аз съм българофил. Интересува ме как се развива България и какво е състоянието на българските граждани. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад гърба ни витае сянката на война, която е близо до нас.“

Докато Стефан Янев е заемал поста на военен министър, от страната ни не е било искано да изпраща оръжия на Украйна. Той намира за обезпокоително, че обществото научава от чужди медии какво се иска от България във връзка с конфликта между Украйна и Русия. По думите му в случай, че правителството реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната.

„Влизайки пряко във войната, трябва да си направим сметка какви са отношенията ни с тези държави“, подчерта той и добави:

„България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми.“

Попитан какво се случва с политическия проект, който планира, Янев отвърна, че е на етап разговори със съмишленици и подкрепящи идеята за достойна България, равнопоставен субект в международните отношения. Според него народът ни има нужда от нормалност и от предсказуемост, както и да бъде възстановена връзката между общество и партии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments