Стефан Янев: Инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето

0
13
Стефан Янев
Стефан Янев. Снимка: Министерския съвет

„Инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето“.

Това обяви служебният премиер Стефан Янев, който участва в конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“. Във форума се включва и зам.-председателят на Европейската комисия Франк Тимерманс, който е на посещение у нас, предаде „DarikNews“.

Янев е категоричен, че е необходимо в обществото да се проведе дебат по въпроса и тогава, когато се говори за зелената сделка, трябва да се фокусираме върху това, което ще се гради с нея. Премиерът каза, че за него е привилегия да участва в конференцията, защото това е важна тема дори и с оглед на пандемията от коронавирус, както и на другите изпитания, пред които са изправени икономиките в Европа. Премиерът изрази надежда да се справим с тях с помощта на диалог. Той приветства зелената идея за съхраняване на природата и околната среда.

Министър-председателят подчерта, че Еврокомисията се стреми да постигне допълнителни намаления на парниковите газове до 2030 година. Така ще бъде достигне необходимият неутралитет към 2050 година.

Янев обясни, че в момента България е една от най-въглеродноинтензивните държави в Европейския съюз, като към 2016 година емисиите ни са били над средното за Общността. Но в същото време нашата държава е от тези, които са зависими от изкопаеми горива. Премиерът каза, че по негово мнение първата реална крачка към зеления преход е подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост. С него се поставят основните за трансформацията на икономиката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments