Стефан Балабанов: Мерките по границата трябва да бъдат жестоки, бързи и незабавни

1
406
Стефан Балабанов
Стефан Балабанов. Снимка: Стефан Балабанов. Фейсбук

Мерките по границата трябва да бъдат жестоки, бързи и незабавни, защото проблемите са много. Това каза специално за Искра.бг Стефан Балабанов, бивш заместник-министър на вътрешните работи. Поводът, по който го потърсихме е смъртта на граничния полицай при престрелка в района на Елхово. Той изрази позицията си:

„Първо съболезнования за семейството на колегата. Каквото и да кажа сега, нито ще го върна, нито ще успокоя близките му, но за съжаление това се случи. Не искам да търся виновник и да спекулирам с тази трагедия, но първо трябва да кажа, че министър Демерджиев направи доста неща относно мигрантския натиск. Той не е Господ и не може да спре тази вълна с магическа пръчка. Нека въоръжат граничарите подобаващо. Нашите синдикати, когато бях зам.-министър, повдигнаха една идея с германските синдикални организации – „Единни стандарти за сигурност в Европа“. Този въпрос в Европейската комисия не се доразви. Като пазим границата си, Европейският съюз да помисли как всички граничари да бъдат въоръжени както трябва – с единни стандарти. Какво е това чудо да се пращат наши полицаи с каски и щитове?“

Балабанов сподели, че преди два-три месеца в интервю е казал, че толкова е нажежена обстановката в граничните райони, че дори очаква да стане някакво убийство. Той съжали, че е бил лош пророк.

„Кадрите, които показват телевизиите, просто ме шокират. Беше отпусната в миналия парламент, доколкото знам, над 5 милиона лева за поддръжка на оградата, не виждам това да се случва. Служители в МВР говорят, че не работят камери, колегите се пращат с каски и щитове, което за мене е шокиращо. Аз се учудвам как от две години, откакто ние не сме на власт, тази гранична ограда не се поддържа изобщо. Тя не трябва да е ангажимент обаче на МВР, защото от структурата нямат капацитета и строителния потенциал да го правят. Хубаво беше предоставена на областните управители, нека те се занимават с това“, възмути се Балабанов. Бившият зам.-министър на МВР сподели какво са правили по опазване на границата по време на неговото управление:

„По наше време, имаше срещи между нашите ръководства на МВР с турските гранични власти, което беше ежеседмична процедура. Сега ще се говори с министъра на вътрешните работи на Турция. Дали обаче преди това е говорено, има ли съвместни планове с турската страна за охрана и отбрана на тази граница от вътрешността на България и във частта на Турция? По наше време, когато с уредите за далечно виждане засичахме групите с мигранти, които подхождат към нашата граница, беше достатъчно само едно телефонно позвъняване и турците си ги прибираха обратно. Ние имахме нулева миграция, благодарение до голяма степен на тях. Техните закони по отношение на мигрантите са безкомпромисни, но както виждате турските сили са насочени към Сирия, където имат огромни проблеми. Трябва от наша страна да има непрекъсната дипломатическа инициатива за опазването на българо-турската граница на ниво министри, зам.-министри, шефове на „Гранична полиция“, за да може този процес да бъде овладян.“

При въпрос: Трябва ли да има наказания за лицата, преминали нелегално българската граница? Стефан Балабанов отговори:

„Разбира се, нашият закон е категоричен – който премине нелегално границата подлежи на съд, това е престъпление. Ако някой иска да влиза в нашата държава и бяга от някакви политически и други проблеми – „Добре дошъл“. Да премине през гранично-пропускателните пунктове, да се яви с документите и да обясни за какво става въпрос. Ако заслужава, ще му бъде дадена закрила на бежанец. Преминаването на оградата става безпроблемно, гледайки публикации, което води до мисълта, че нашето законодателство е твърде либерално или недостатъчно строго. Тези хора се чувстват абсолютно безнаказано. Какво да говорим за каналджиите, които прибират по 5-10 хил. евро от човек и забогатяват на чужд гръб. Как няма да има миграционни вълни и как няма да има такива потоци? Проблемът е комплексен.“

Бившият зам.-министър коментира и дали да се разреши стрелбата от страна на служители на МВР:

„Това е твърде строго и няма да бъде законно. Стрелба по нашия закон се разрешава, когато срещу тебе бъде използвано оръжие и ти имаш право да отвърнеш. Не може да се застреля преминал човек, това е абсурдно. Това може да стане, ако се промени законодателството в частта на наказания за нелегално преминаващи.“

Според него е важно да си съдействаме с Турция и да решим този проблем. Балабанов посочи, че подкрепя предложението на министъра за използване на дълго оръжие. По думите му има още няколко неща, които могат да се направят и да се спре този миграционен натиск – въоръжение на граничарите, ремонтиране на оградата, подмяна и ремонт на камерите.

„Много неща могат да се направят. Аз виждам още една съществена причина за случващото се – масовото уволнение на предишни ръководни служители от „Гранична полиция“. Стига с тези политически уволнение в МВР. Значи, които дойде на власт, моментално сменя ръководните кадри в дирекциите, особено в „Гранична полиция“. Тези полицаи ще пазят нашата граница, без значение кой е на власт – БСП, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и т.н., защото тях не ги интересува това. Те имат строго определени функции по закона на МВР и ги изпълняват стриктно. Политиците малко да се стреснат, че заприличаха на детска градина“, категоричен е Стефан Балабанов.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Димитър Моллов
Димитър Моллов
1 година по-рано

Напълно са прави холандците – не си пазим границите! Има един единствен легален начин за влизане в България респ. ЕС – през граничния пункт, ако са наистина бежанци си има ред да преминат, ако не – да си стоят в Турция и никой нищо не им е длъжен. А оградата да се пази от въоръжена войска – имаме столетен опит как става това – застави, патрули, сигнализация и естествено използване на оръжие. Ако се понесе мълвата, че на нашата граница се стреля, а границата ни е неприкосновена, набързо ще си променят маршрутите – просто, ясно и отдавна известно! За защита… Прочети още »