Стартират проверки в съда и прокуратурата в Русе заради Пламен Бобоков

0
219
Окръжен съд в Русе
Окръжен съд в Русе, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Стартират проверки в Русенската прокуратура и във Върховния административен съд заради интернет комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков, пише „БНР“. В последния работен ден на миналата седмица, по време на заседание на Спецсъда по искане на държавното обвинение той да бъде задържан за постоянно, прокуратурата съобщи информация за негови чатове със съветника на президента Пламен Узунов и с русенския прокурор Николай Николов.

В резултат на това Пламен Бобоков е бил призован за разпит в Националното следствие. С Узунов е разговарял за заличаване на криминалистична регистрация на работник на Бобоков с либийско гражданство и за дело във ВАС, което е свързано със съдебното освобождаване на задържания през 2019 г. танкер „Бард“, който плава под либерийски флаг.

По втория случай стана ясно, че Узунов е изпратил проект на съдебно решение, няколко дена преди то да бъде подписано и официализирано от съдебния състав. Заради това председателят на ВАС стартира проверка, така че да бъдат констатирани „всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията“.

Узунов е бил разпитван няколко часа в спецпрокуратурата в петък както за комуникацията си с Бобоков, така и като свидетел, след като разследващите обискираха негови апартаменти в София и в Пловдив.

Същевременно Иван Гешев е разпоредил в Русе да започне цялостна проверка на работата на Николов. От чатовете му с Бобоков става ясно, че е търсел подкрепа, с която да оглави Окръжната прокуратура в Русе. Бобоков не отрече да е лобирал за прокурора Николов, който по време на гласуването в Прокурорската колегия е получил подкрепата само на Георги Кузманов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments