Стартира ремонтът на „Дунав мост“ при Русе, инж. Вълчев провери въведената организация на движение

0
396
Старт на ремонта при Дунав мост
Старт на ремонта при Дунав мост. Снимка: АПИ

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ инж. Йордан Вълчев и областният управител на Русе Драгомир Драганов провериха въведената временна организация на движение на „Дунав мост“. Днес преди обед започна основният ремонт на съоръжението, който ще продължи около 2 години.

Строителните дейности ще се извършват без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря. На обекта ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Движението се регулира с адаптивна светофарна уредба и работата ѝ е синхронизирана между граничните власти на България и Румъния. Светофарът ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира.

Днес основният ремонт на съоръжението стартира с ограничаване на движението в участък с дължина около 200 м в лентата за вход в България. В другата лента за изход в посока Румъния в момента не се извършват строителни работи и трафикът преминава регулирано.

Трасето на българската територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността на договора е 44 877 228,68 лв. с ДДС и средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС.

Важно за шофьорите: Въвеждат нови изисквания за технически прегледи и плащане на глоби

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments