Стартира приемът на заявления за ваучери за безплатни обучения

2
485
Жена, работа, лаптоп
Жена, работа, лаптоп. Снимка: Pixabay

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за ваучери за безплатни обучения за заети и самостоятелно заети лица от 12:00 часа днес. Ваучерите ще се предоставят по проект, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021–2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс.

Проектът има за цел да предостави подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение, както и за повишаване на професионалната квалификация и уменията, включително дигиталните умения. Очаква се в обученията да се включат 13 900 заети лица. Общият бюджет на проекта е 50 млн. лева.

С ваучерите заетите ще могат да се включат в обучения за придобиване или повишаване на професионална квалификация или квалификация по част от професия. С предоставените от Агенцията по заетостта документи заетите ще могат да преминат и курсове за придобиване на ключови компетентности като:

– общуване на чужд език,
– STEM умения,
– дигитални умения за напреднало и високоспециализирано ниво,
– предприемачество.

„Този проект е поредният, с който екипът на Министерството на труда и социалната политика подкрепя, от една страна, хората да повишат своята конкурентоспособност на пазара на труда, което е гаранция за тяхната по-сигурна заетост, а от друга – бизнеса чрез осигуряването на квалифицирана работна ръка“, каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов пред „БТА“.

Заявленията за ваучери за обучения ще се подават само чрез електронно заявление ТУК. След подаване на заявлението кандидатът ще получи по електронна поща информация за номера, под който е регистриран в системата на Агенцията по заетостта. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение – мотивиран отговор.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обученията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

Румен Гълъбинов пред Искра.бг: Еврото е близо, но България трябва да запази политическата стабилност

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Стартира приемът на заявления за ваучери за безплатни … […]

trackback

[…] Стартира приемът на заявления за ваучери за безплатни … […]