Стартира 20-то издание на конкурса „Джон Атанасов“–2022 година

0
8
„Джон Атанасов“, президентска награда
„Джон Атанасов“, президентска награда . Снимка: Президентство

От началото на юли стартира 20-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“, съобщиха от Президентството.

Конкурсът, който се провежда всяка година, носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ стартира през 2003 година. Тя е насочена към младите български учени и изследователи в областта на компютърните науки и има за цел да открои техни високи постижения в световен мащаб. Сред лауреатите на наградата на президента на България са много от ръководителите на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в света, работещи в сферата на компютърните науки.

Участниците в конкурса през 2022 година ще се съревновават за отличия в следните категории:

– Награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България;
– „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – две грамоти, първата за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информатика, и втората за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информационни технологии.
– „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“.
– „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.
– „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на отличията в конкурса на президентската инициатива се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и преподаватели. Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ е 9-ти септември 2022 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция. Допълнителна информация може да получите на тел.: 02/9239207 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments