Стара Загора ще има обновен център до края на следващата година

0
4099
Стара Загора
Стара Загора. Снимка: Община Стара Загора

„Работи се по широка програма на Община Стара Загора и в края на следващата година вече ще имаме наистина добре изградена централна градска част“.

Това съобщи пред медиите кметът на града Живко Тодоров. Той изброи съществените моменти в програмата: предстои ремонт на парк „Пети октомври“ – обществената поръчка е пусната преди 2 дни, парк „Алана“ също ще бъде ремонтиран, а конкурсът за пространството зад Универсалния магазин ще бъде обявен през юни.

„Класирането се очаква наесен, тоест следващата година трябва да стартираме практически – там няма да има сгради и ще остане свободно обществено пространство“.

Общината има проект за ремонт и на малкия парк под Държавната опера, където ще се сложат ново осветление и пейки.

„Като се оправят пространствата около Операта и зад Универсалния магазин, а също Градската градина и „Алана“, в края на следващата година центърът ще изглежда по съвсем различен начин“. 

По негова преценка до края на тази година трябва да е приключил мащабният ремонт на сградата на ДТ „Гео Милев“, предвидена е и сцена пред театъра. Има планове и за неугледното пространство между Художествената галерия и театъра, което практически не се използва към момента.

„Там ще направим една арка, на която да пише „Парк „Пети октомври“, а пешеходна пътека ще свързва двата парка под Операта и „Пети октомври“. Улицата над Стария театър трябва да бъде леко разширена с 1 метър, защото там се създава проблем, когато се прави завой от театъра надясно, ще се постави и тротоар“

Има нагласа да се обяви проектиране на нова ритуална зала на Стара Загора, ситуирана в южната част на парк „Артилерийски“. По този начин ще се разтовари центъра от още хора, предизвикващи допълнителен трафик.

Премиерът на Словакия е бил прострелян

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments