Стъпка напред: Морските плажове достъпни за хората с увреждания?

0
139
Инвалидна количка
Инвалидна количка. Снимка: Pixabay

Във важен момент за равните възможности българските депутати дадоха зелена светлина на законопроект за изменение и допълнение на Закона за Черноморското крайбрежие, който цели да улесни достъпа на хората с увреждания до морските плажове. Промените, внесени от депутата Медиха Хамза и група народни представители от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно, което подчертава общественото и политическото съгласие относно значимостта на тази инициатива.

Законопроектът задължава концесионерите да осигурят условия за свободно и безплатно ползване на морските плажове от хора с увреждания. Това означава, че достъпът до плажовете и морето трябва да бъде гарантиран не само чрез изграждането на подходящи пътеки, но и чрез осигуряване на специални съоръжения, които да улеснят влизането във водата, както и достъпа до шезлонги, чадъри, съблекални и заведения.

Тази инициатива е отговор на дългогодишните призиви от страна на хората с увреждания за подобряване на достъпността до морските плажове, като признава, че това е задължение на държавата и обществото към тези свои членове.

Достъпната среда на обществените места е основен приоритет за развитието на общество, където всеки има равен достъп до природни и туристически ресурси. Подобряването на условията на морските плажове за хората с увреждания не само увеличава тяхното качество на живот, но и насърчава социалната интеграция и равнопоставеността.

След като законопроектът беше одобрен на първо четене, предстои той да премине през допълнителни етапи на обсъждане и гласуване, преди да влезе в сила. Въведените изменения ще наложат на концесионерите нови задължения, които ще трябва да бъдат изпълнени в определен срок, за да се гарантира, че плажовете стават по-достъпни за всички.

Инициативата за подобряване на достъпа до морските плажове за хората с увреждания е ясен знак за напредъка на България по пътя към по-справедливо общество. Тя подчертава ангажимента на страната към създаването на равни възможности за всичките ѝ граждани, като осигурява, че никой не остава назад.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments