Станишев: България може да получи 30 милиарда евро от ЕС през следващите 7 години

1
231
Сергей Станишев
Сергей Станишев, Снимка: Скрийншот от видео на бТВ

30 милиарда евро – това е сумата, която страната ни може да получи от Европейския съюз през следващите седем години, обяви лидерът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев. В тази сума са включени и 15-те милиарда евро, които България може да вземе от Фонда за възстановяване, който ще бъде създаден заради икономическите последици от разпространението на COVID-19. Станишев подчерта, че това е една много голяма помощ за страната ни. И каза, че често обичаме да критикуваме Европейския съюз, но единствената реална подкрепа за нашата икономика и социалния ни сектор идва именно от него.

Според него сумата от 750 милиарда евро, които ще бъдат изтеглени и връщани от всички държави-членки в продължение на 30 години, е достатъчна за възстановяване на икономиките им. Станишев подчерта, че е много голямо предизвикателство как тези пари ще бъдат похарчени в България. Според него е необходимо да бъде създаден антикризисен икономически щаб, защото мащабът на последиците у нас е много сериозен.

Станишев съобщи, че България ще бъде задължена да представи пред Европейската комисия план за възстановяване. Той е на мнение, че документът трябва да бъде изготвен не само от правителството, но и от редица финансисти и икономисти, както и браншови организации, включително и с участието на опозицията. Трябва според него да се види кои сектори са най-засегнати, защото не е важно само да се възстанови икономиката на нивата отпреди кризата, но ако е възможно да се реализира ускорено развитие.

Станишев беше категоричен, че няма властови амбиции и няма да се кандидатира за лидер на БСП. Пред „бТВ“ той каза, че следи с голяма тревога подготовката на предстоящата кампания за избор на нов председател на партията. Лидерът на ПЕС каза, че вижда през последната седмица опорна точка, която е абсолютно погрешна, а именно, че всички, които не са с Корнелия Нинова, са с ГЕРБ. Според него това категорично не е вярно. Станишев подчерта, че всички, които искат, трябва да могат да се кандидатират.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Р Р
Р Р
2 години по-рано

вЕрвате ли му 🙂 ?!
На Джендър Станишев ?!

Милиарди влязоха и по плана Юнкер , нали 🙂 ?!
Кри_Сталин_ка не си мръдна пръста , като комисарка в ЕК, но пък какви сладки обещания даваше 🙂