Станимир Апостолов на събитие на AIBEST: Търсят се всякакви кадри, има работа във всички сектори

0
206
Станимир Апостолов и Наталия Георгиева
Станимир Апостолов и Наталия Георгиева. Снимка: Искра.бг

За трета поредна година Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/ организира събитие, което да обедини представители на бизнеса, общините и студенти и ученици, така че да скъси връзката между тях и да подпомогне професионалната реализация. По този повод изпълнителният директор на асоциацията Наталия Георгиева обясни:

„Ние като асоциация обединяваме бизнеси и компании, които оперират в сферата на високите технологии, изнесени бизнес услуги и развойна дейност. Обединяваме едни от най-големите работодатели в сферата на българския пазар, глобални компании, но също така и български. Целта ни днес, тук да сме в Бургас, е част от наша инициатива, вече за трета година я провеждаме – националното роудшоу на AIBEST и целта е да срещнем бизнеса с местната администрация, образователни институции и съответно студенти, ученици и да им разкажем за възможностите за професионална реализация, която индустрията предлага. /…/ Миналата година събрахме около 400 деца тук и голяма част от тях намериха поле за реализация, а някаква част от тях се включиха впоследствие в една наша друга инициатива – Техническа академия – провеждаме я с деца с IT профили, на които помагаме да доразвият своите технически умения, разработвайки и работейки в група по технически проект. Това е като резултат от посещението ни – идеята за тази инициатива и желанието на учениците да се включат и да участват.“

Георгиева сподели, че е получавала обратна връзка от компании след предходното подобно събитие в Бургас, които са й споделили, че са се запознали с много интересни кадри и част от тях са започнали работа при тях. Според нея най-големият позитив е, че въпросните служители са започнали да работят в компания, която има офис в Бургас или която предлага дистанционна работа.

Наталия Георгиева споделя, че е доволна от факта, че и работодателите, и служителите имат изисквания, защото тогава се намирало и начин да се правят подобрения и прогрес.

„Ако всички сме доволни от това, което се случва около нас и не виждаме полето за подобрения, няма да има и прогрес съответно. Затова, когато кадрите имат разумни изисквания, най-естественото нещо е компаниите да се приспособят към тях“, добави тя, чуйте:

Според експерта изкуственият интелект все още не се отразява по някакъв критичен, драстичен начин у нас. По думите й той не е толкова навлязъл в бизнеса и компаниите, защото е скъпа инвестиция. Според нея в момента по-голямата част от бизнеса се ориентира как най-ефективно може да приложи изкуствения интелект в своята работа, за да създаде някаква ефективност. Чуйте:

Георгиева е на мнение, че предизвикателствата се крият в това как да бъдат свързани двете структури – работодател и потенциални служители. След като бъде направена връзката се скъсява дистанцията и се дава възможност и на двете страни да си кажат нуждите.

Заместник-кметът на Община Бургас Станимир Апостолов отбеляза, че местната администрация изключително активно се опитва да подобрява образователната инфраструктура, както и да развива нови паралелки, припомняйки откриването на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

„Там продължават да се надграждат програмистките специалности. От 2 години имаме програмиране на роботи и програмиране на изкуствен интелект. Виждате, че индустрията го изисква, виждате колко бързо навлиза изкуственият интелект. Тази гимназия се яви като катализатор за разкриването на подобни паралелки и в другите наши технически гимназии. Така че в момента имаме една много добро основа от подрастващи бъдещи служители, бъдещи специалисти именно в тези сфери“, обясни Апостолов.

Около 50 са опериращите IT компании в Бургас, коментира още заместник-кметът, уточнявайки, че в това число включва представителството на компании, които са базирани в София.

„Това е най-големият дефицит в момента на бизнеса. В бизнеса няма дефицити по отношение на финансиране, на развитие. Най-големият дефицит е дефицитът на кадри, именно за това развиваме такива специалности, за да можем да отговорим на бизнеса. Правихме преди няколко месеца и среща с всички директори, браншовите организации на бизнеса, така че да ги срещнем и да видим какви са техните нужди“, посочи той.

На въпрос на Искра.бг какви са нуждите на бизнеса в момента и какви кадри се търсят в Бургас, Апостолов отговори:

„Всякакви кадри се търсят. Бизнесът в момента – има търсене в IT сектора, има търсене в инженерния сектор, има търсене за средни специалисти в индустрията. Огромният дефицит на туристическия бранш, който изпитва. Вие сами виждате, че туристическият бранш, който е основен, който е за община Бургас, въобще за цялата Бургаска област, там има най-голям дефицит и там, съответно, започнаха вече доста постъпления за внос на работна река. /…/ Нямам наблюдение, че няма работа. Има работа в абсолютно всички сектори, но може би при нас идват компании, при развиването на новите индустриални паркове, които са на 9 и 12 км, срещаме се ежеседмично с инвеститори, с производствени предприятия и първият им въпрос е „Има ли кадри?“, „Какви училища има?“. Има огромна нужда от хора със средно образование – тези, които са в туристическия бранш, са основно среднисти. Става въпрос за рецепционисти, готвачи, сервитьори, за аниматори. Имаме такива паралелки. Пазарът изпитва голяма нужда от такива специалисти. Има нужда от кадри в мебелната индустрия, строителството, промишлеността. Няма стругари и дейността стана скъпоплатена. Автосервизите … там също има голям дефицит. Всичко на всичко в Бургас има не повече от 10 автотенекеджии. Имаме гимназия и нейният директор развива нови специалности.“

От своя страна директорката на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации Димитрина Тодорова сподели, че в режима им с работа с бизнеса успяват да доближат образователния процес до необходимостите му. Тя добави, че се опитват и да изпълнят зададената им задача – децата да започнат работа бързо, веднага след завършване на средното си образование. Чуйте още какво споделя тя:

Тодорова отчете още, че повече от 50% от учениците от първия випуск на гимназията са избрали да учат Софтуерни науки и са започнали работа в тази индустрия.

Сезонна работа в чужбина: Труд без почивка, без договор и за несигурна надница

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments