„Standard & Poor’s“ е потвърдил рейтинга на България, ще се запази ли обаче и догодина?

0
84
Министерство на финансите. Снимка: архив
Министерство на финансите. Снимка: Архив

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB/A-2’. Според агенцията рейтингът е със стабилна перспектива. 

От Министерството на финансите съобщиха, че според S&P Global Ratings очакванията за развитието на българската икономика били добри, защото вътрешното търсене било по-устойчиво на пандемията от първоначалните прогнози. В същото време обаче е отчетен спад на Брутния вътрешен продукт до -4,5%

Бюджетният дефицит щял остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства. От рейтинговата агенция отчитат също и включването на българския лев във Валутния механизъм II през месец юли и присъединяването на България към Банковия съюз и отбелязват, че процесът по окончателното присъединяване към еврозоната ще засили сътрудничеството между БНБ и ЕЦБ и се очаква да отнеме няколко години.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако възстановяването на българската икономика бъде придружено с по-бърза фискална консолидация, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящи очакванията на агенцията. Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга са задълбочаване на икономическия спад или забавяне на възстановяването, които от своя страна ще доведат до по-продължителна фискална консолидация и нарастване на публичния дълг през следващите две години, съобщиха още от Министерството на финансите.

В същото време обаче очакванията на редица полицити и експерти у нас са догодина да има сериозни проблеми с приходната част на бюджета, защото управляващите са заложили според тях нереалистични параметри. Вчера президентът Румен Радев отправи тежки критики към правителството в тази насока. Той беше категоричен, че бюджетът за 2021 година е неадекватен и неработещ. Според него следващият кабинет ще бъде поставен в много тежка ситуация, защото хазната ще бъде опоскана, ще има фалирали домакинства и бизнеси, няма да има приходи и по-всяка вероятност ще станем свидтели и на социално напрежение. Преди няколко дни пък съпредседателят на „Демократична България“ обяви, че с бюджета държавата отново се дава на концесия на олигархията. Валят сериозни критики и, че с тези параметри единствената цел на управляващите е да си купят гласове за предстоящите парламентарни избори през март догодина. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments