Среднощен терор в Бургас: Хиляди не могат да спят заради рев на мотори

13
3295
Мотор
Мотор. Снимка; Искра.бг

Десетки хиляди бургазлии и това лято са подложени на среднощен терор от рев на мотори, който не им позволява да спят на отворени прозорци. За проблема сигнализираха наши читатели, които изпратиха видеоклипове от двата централни булеварди в града „Демокрация“ и „Стефан Стамболов“. Искра.бг също направи проверка и засне преминаващи мотористи през последните няколко вечери.

В голяма част от случаите мотористите карат с превишена скорост и не се съобразяват с пешеходните пътеки, тъй като разчитат, че улиците ще бъдат празни в късната част на нощта. Това създава предпоставка за сериозни инциденти, които могат дори да завършат с фатален край. В същото време силният шум смущава съня на хиляди бургазлии, които живеят в сградите около превърнатите в писти булеварди. Според тях почти всяка нощ по тях има гонки, както между мотори, така и между автомобили, които превишават в пъти ограничението в скоростта. 

Често шумът е търсен ефект от мотористите, които преправят ауспусите си по такъв начин, че да издават по-силен звук и така да създават усещане за повече мощ и също така привличат повече внимание към себе си. Това се прави и от много шофьори на автомобили, а причините за това са абсолютно същите. В подобни случаи, които никак не са редки, силният и неприятен шум достига до вътрешността на комплексите и на практика буди целия град.

В сигнала до Искра.бг се казва още, че трафикът е най-интензивен в петък и събота през летните месеци юли и август, когато едни и същи машини преминават по булевардите по няколко пъти през цялата нощ. Често те се движат в група от по двама-трима или повече, което допълнително усилва децибелите. 

Най-засегнати от шума са хората със здравословни проблеми, семействата с малки деца, както и всички останали, които просто искат да се наспят и на другата сутрин трябва да стават рано.

Искра.бг апелира отговорните институции в Бургас да се задействат и да вземат мерки по проблема с шумовото замърсяване и опасността от пътни инциденти, с който от дълго време са запознати всички, но въпреки това до решение не се стига

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
13 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Пламси
Пламси
20 дни по-рано

Общината има камери навсякъде, да дават записите на полицията и да им пишат глоби на тия…

Аполина
Аполина
20 дни по-рано

А полицията къде е?

Ангел
Ангел
20 дни по-рано
Reply to  Аполина

Спи

Гражданин
Гражданин
20 дни по-рано

Истината е, че не се прави достатъчно за регулиране на шумовото замърсяване, в това число и въвеждане на ограничения за шумни коли и мотори. Дори и да има някакви норми, никой не следи ( община, КАТ..?) и не налага глоби.

Filip
Filip
20 дни по-рано

Kakvi sa tezi babi s motori

Мрънкачи Бургас
Мрънкачи Бургас
20 дни по-рано

Инвестирайте в хубава дограма и климатици, бедняци

Том Бомбадил
Том Бомбадил
20 дни по-рано

За климатик не знам, ама в Практикер има евтини стоманени въжета…

Бръм бръммммм
Бръм бръммммм
20 дни по-рано

Вземи си и грес

Донорите Тихо
Донорите Тихо
20 дни по-рано

Палячо ти сиг си от тея донори. Клошар

Бедняците Тихо
Бедняците Тихо
19 дни по-рано

Ти сигурно си от тия скъсаняци. Намери си по-добре платена работа. Бедняк

ннн
ннн
20 дни по-рано

Само нещастник и безделник може да скита с мотор в 1 вечерта по улиците! Намерете си работа и семейства

Велиана Подчийска
Велиана Подчийска
20 дни по-рано

Кошмарно е

Мотодрън
Мотодрън
19 дни по-рано

какво шумово замърсяване? защо не ги снимат Е класите и БМВ-та как пукат посред нощ? И много искам да видя отворковци със „Стоманени въжета“ как ще го направят и ще спят спокойно … само се плюят в „мрежата“ и после викат че другите са нещастници безработни …