Сребърният медалист от Евровизия 2024 отказа награда от 50 000 евро

2
13552
Baby Lasagna
Baby Lasagna. Снимка: Пресцентър

Представителят на Хърватия на Евровизия 2024 Baby Lasagna получи премия от 50 хиляди евро от хърватското правителство за второто си място на конкурса в Малмьо. Той обаче отказа да задържи парите за себе си и призова премиерът на Хърватия Андрей Пленкович да дарят сумата на две от педиатричните онкологии в Хърватия.

Марко Пуришич, както е истинското име на музикалния продуцент и артист, беше посрещнат от над 15 хиляди хървати при прибирането си от конкурса.

Baby Lasagna обяви, че ще дари парите със стори в Инстаграм и написа:

„Искам да благодаря на хърватското правителство за кеш наградата от 50 хиляди евро. Аз обаче не мога да приема тези пари. Мога да изброя много причини, но преди всичко искам да посоча, че има много хора и организации, които се нуждаят много повече от тях. Затова призовавам господин Пленкович да дари 25 хиляди евро от името на хърватското правителство на Педиатричната онкология и хематологичния институт. Допълнително, аз искам да даря останалите 25 хиляди евро на Института за педиатрична хематология, онкология и трансплантации на Загреб.“

Сребърният медалист от Евровизия 2024 успя да разпродаде три дати за седемхилядната зала в Загреб за броени минути. Песента му “Rim Tim Tagi Dim“ попадна в световните музикални класации и получи милиони стриймове в дигиталните платформи, което е огромен успех за артист от Балканите. В класациите влязоха още песните на Гърция, Италия, Украйна, Швеция, Литва и Ирландия, а най-голям комерсиален успех постигна песента на Швейцария „The Code”, която спечели конкурса. Победителят Немо също беше посрещнат като герой от хиляди на летището в Цюрих.

Baby Lasagna
Baby Lasagna. Снимка: Пресцентър

България може да няма свой представител в най-голямото музикално събитие в света, но в Малмьо имаше българска делегация. Тя беше съставена от артисти на музикалния лейбъл East Art – хитовата певица Мила Роберт, един от най-добрите ни гласове Тино, изгряващата звезда MONA, дебютиращият певец Мишел и младата певица Лидия Ганева, която е представяла България на конкурса Детската Евровизия през 2016 г.. Те изгледаха грандиозното шоу на живо в Малмьо и споделиха от опита на звездите от тазгодишното издание на конкурса.

Евровизия 2024 се проведе в шведския град Малмьо след победата на Лорийн с песента “Tattoo”, един от големите хитовете за 2023 година. Над 150 милиона зрители от цял свят гледат конкурса всяка година.

Швейцария, която спечели Евровизия 2024, призова България да се върне в конкурса

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Gogo
Gogo
1 месец по-рано

mnkgo zle

Иван
Иван
1 месец по-рано

Е как без нациска усрайна как ще мине всичко гладко