Спортното министерство и НСИ подписаха споразумение за сътрудничество

0
14
Атанас Атанасов и Весела Лечева
Атанас Атанасов и Весела Лечева. Снимка: ММС

Спортното министерство и Националният статистически институт /НСИ/ подписаха споразумение за сътрудничество и стратегическо партньорство. НСИ ще предоставя на Министерството на младежта и спорта /ММС/ информация от статистическите изследвания, включени в Националната статистическа програма /НСП/. От своя страна ММС ще предоставя данни, метаданни и методологии за конкретни показатели/таблици.

На подписването присъстваха министър Весела Лечева и нейните заместници Петър Георгиев и Петър Бучков, както и председателят на НСИ Атанас Атанасов и неговият заместник Михаил Кончев. Двете страни обсъдиха нуждата от информация, обхващаща спортната инфраструктура и състоянието й, както и анализ на населението и неговите потребности от физическа активност.

„Надявам се, че сътрудничеството между ММС и НСИ ще помогне да направим така важните проучвания за физическата активност и дееспособност на нацията. Това ще е важна основа в бъдещите политики за младежта и спорта. Желанието ми като служебен министър, а надявам се това ще се превърне и в устойчива политика на едно бъдещо редовно правителство, е да идентифицираме необходимостта от спортни обекти в страната и тяхното състояние, съобразено с демографията и нуждите на населението.“, каза спортният министър Весела Лечева.

„Поставяме началото на едно ползотворно сътрудничество. НСИ разполага с много сериозна база данни от приключилото преброяване на населението в България и може да направи задълбочено проучване на теми, засягащи сферата на спорта и младежта.“, заяви по време на подписването на споразумението председателят на НСИ Атанас Атанасов.

В областта на младежките политики ще бъдат изследвани тематични области: образование, заетост, здраве и благосъстояние, равенство и приобщаване, млади хора от малките населени места, информираност и дигитални умения, младежки организации.

Двете страни се обединиха около тезата, че проучванията са важен инструмент при вземането на информирани решения и изработването на политики, които са основани на реални и измерими показатели.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments