Спорове между граждани и зам.-кметове по време на общественото обсъждане на бюджета на Бургас

0
329
Обществено обсъждане на бюджета на Бургас за 2020 година

Спорове възникнаха между граждани и заместник-кметовете по време на общественото обсъждане на проектобюджета на Бургас за 2020 година, което се проведе тази вечер. Николай Едрев поиска да научи колко средства за заплати са предвидени в него. Отговор на този въпрос обаче така и не му беше даден. Не е ясно и колко са били похарчени за възнаграждения през 2019 година, защото отчетът за изпълнението на бюджета още не е готов. Това стана ясно след въпрос на репортер на Искра.бг към представители на администрацията, които отговарят за финансовата рамка.

Николай Едрев

Самият Едрев цитира цифрата от 109 милиона лева. Зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев обясни, че от въпросните 109 милиона лева голяма част са отишли за заплати на учителите и за възнаграждения в сферата на здравеопазването. Ето какво още каза той:

„Ние сме като транзитна гара. Идват при нас от държавата и ги даваме.“

Що се отнася до това колко хора работят в община Бургас от думите на Стойчев стана ясно, че са 546. Той даде за пример Варна и Пловдив, където са близо 900.

За тази година са предвидени съкращения от 5%, което означава около 25 души. Те обаче ще се правят по естествен начин. Една част от въпросните 25 човека ще се пенсионират и на тяхно място няма да бъдат назначени нови.

Николай Едрев поиска още да научи дали Красимир Стойчев знае колко предприятия има в Бургас, в които работят над 250 души. Зам.-кметът твърди, че са 6%. Бургазлията обаче цитира данни на Националния статистически институт, според които са само 0,1 на сто. Стойчев обяви, че това не е вярно.

„Откривате само конгресни центрове, площадки и зали!“, отправи обвинения Николай Едрев.

В отговор зам.-кметът каза, че няма нещо в програмата на кмета Димитър Николов, което да не е било изпълнено.

Друг гражданин – Пламен Янев, пък обяви, че общественото обсъждане се прави в нарушение на наредбата, защото бюджетът не е публикуван предварително и гражданите на практика не могат да се запознаят с него. Така те са поставени в неравностойно положение, защото трябва да правят предложения по неща, които не са виждали. За сравнение общинските съветници ще вземат решение как да гласуват за проектобюджета на 28 януари на сесията на ОбС, след като се запознаят с проекта.
Красимир Стойчев отговори на Янев, че в момента бюджетът все още се изготвя и затова не сме в положение на обществено обсъждане, а просто се търси мнението на гражданите.

Пламен Янев

305 942 777 лева е бюджетът на община Бургас за 2020 година. Държавната субсидия е 117 704 000 лева. 124 милиона лева са финансиране от общината. А 24 милиона и 877 хиляди лева са останали по сметките от миналата година.

В бюджета за 2020 година са завишени средствата за образование – с 15,5%, за здравеопазване – с 10%, за социални услуги – с 11,5%.

В сферата на образованието през учебната 2019/2020 година за първи път е била създадена различна среда за първокласниците чрез нови учебници, основно електронни, нови мебели, интерактивни дъски, екрани и т.н. Първият срок е показал, че резултатите са много добри, затова програмата ще бъде продължена.

Продължава и обновяването на дворните пространства на училищата и детски градини. По няколко на година се модернизират изцяло с нови настилки и уреди, така че децата да бъдат допълнително привлечени към местата за спорт и активен живот. Освен това ще се разшири училищната база с подкрепата на държавата и съфинансиране от общината. Има готовност и за изграждането на нова детска градина.

В областта на здравеопазването ще бъде открит новият онкологичен център. Ще заработи и закупеният петскенер. Ще започнат и ремонти на всички педиатрични кабинети и чакални на територията на община Бургас.

Нови 56 електрически автобуса ще бъдат доставени, като с тях допълнително ще се учестят разписанията. Ще продължи изграждането на бус лентите, например на ул. „Стефан Стамболов“, през ул. „Демокрация“.

Що се отнася до ремонта на пътната настилка, общината чака ВиК-Бургас да подмени водопреносната мрежа и още на следващия ден има готовност да започне да полага нов асфалт.

Продължава изграждането и на нови паркоместа, като се планират 100 в кв. „Изгрев“ и 150 – на бул. „Мария Луиза“. Ще бъдат рехабилитирани и редица улици.

В областта на социалните дейности ще стартира програма „Патронажна грижа“ за възрастните хора. В момента 241 човека на територията на общината са обездвижени. Те ще получат обслужване чрез измерване на параметрите, медицинска грижа, изследвания, дори услуги от водопроводчик и дърводелец.

Ще се надгради и видеонаблюдението в града с още 150 камери. Вече започна поетапното монтиране на устройства, които разпознават номера. В кв. „Победа“ бяха поставени първите камери.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от