Спорна личност – новият директор на дирекция „Местни данъци“ в Община Варна?

0
1153
Община Варна
Снимка: Възраждане

На 10 март Община Варна обяви конкурс за директор на дирекция „Местни данъци“. Бяха посочени минималните и специфични изисквания, предвидени в

нормативни актове за заемане на длъжността. Според точка 3.1.1. се изискваДекларация от лицето за неговото гражданство, както и за обстоятелствата, че е пълнолетно, не е поставено под запрещение, не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода и не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност.

От новия началник ще се очаква да организира, координира и реализира изпълнението на политиката на Община Варна в областта на събирането на местните данъци и такси, да анализира и контролира постъпленията от данъчни приходи и приходи от такси в общинския бюджет и създава условия за увеличаване на събираемостта им и да упражнява функциите и правомощията на териториален директор на НАП в областта на местните данъци. Предвидената заплата е до 2150 лева. 

Малко след това от Общината съобщиха, че на 25 юни ще се проведе конкурс с допуснатите кандидати. А сред тях е името на Красимир Василев Колев.

Отговаря ли обаче той на изискванията на общината?

Припомняме, че през февруари 2011 г. Свилен Дойчинов от отдел „Ревизионен контрол“ в дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Варна беше задържан с 2000 белязани лева. Варненският окръжен прокурор тогава Владимир Чавдаров уточни, че парите са били част от подкуп, който служителят е поискал от бизнесмен, собственик на фирма за товарни превози, за да прикрие резултати от ревизия.

Арестът на Дойчинов е бил осъществен на 8 февруари на улица „Царевец“ до сградата на кметство „Приморски“ в града. Белязаните пари са били намерени в жабката на личния му автомобил. Прокурорът отбеляза още, че поисканите пари били 6000 лева, а Дойчинов е преувеличил опасността от санкция за бизнесмена, за да получи подкупа.

Задържането на Дойчинов е станало само три дни след подаването на сигнала. За доказването му са използвани специални разузнавателни средства. До момента на задържането му не са били подавани други сигнали срещу дългогодишния служител на общината.

Тогава много медии първоначално съобщиха, че не Дойчинов, а Красимир Колев е бил хванатият с подкуп служител. Информацията обаче категорично беше отречена от прокуратурата. Оттам дори уточниха, че вторият е бил свидетел срещу първия. В интервюта, непосредствено след случая, Колев коментира, че Дойчинов винаги му е бил съмнителен и е работил през пръсти. Хванатият служител обаче заявил пред разследващите, че е делял парите с началника си Колев – твърдение, което той категорично отхвърля пред „ВестникЪт“ през 2011 г.:

„Всеки може да говори каквото си иска. Не съм участвал в никакви схеми и никога не съм вземал пари. Не зная и да съществува такава схема сред колегите. Пък и ми е много странно по какъв начин си е искал парите. Днес обясних и пред разследващите в полицията, че резултатите от нашите ревизии са точни до стотинка. И подлежат на проверка. Не мога да си обясня как е изчислил, че трябва да иска точно 6000 лв. и каква глоба примерно може да се избегне с подобна сума.“

Някои медии свързват името на Колев с уволнения през 2019 г. в Инспектората към Висшия съдебен съвет, свързани с изнасяне на лични данни на магистрати. Справка показва, че през изминалата година е имало теч на лични данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й. Заради това е имало двама уволнени и двама наказани със „Забележка“. Имената им обаче не се посочват.

Междувременно от „Афера.бг“ публикуваха сигнал от Красимира Желева-Колева до премиера Бойко Борисов и до финансовия министър Владислав Горанов. В него жената пита как Колев е допуснат до участие в горепосочения конкурс на Община Варна, след като срещу него се „водели“ досъдебни и съдебни производства – едното е 19514/2019 г. на СРП. Справка обаче показва, че има отказ да се образува досъдебно производство.

Преписка
Снимка: Прокуратура

В документа се споменава и за преписка против обвиняемия Красимир Колев за това, че е извършил престъпление по член 93, т. 31 от НК:

„Престъплението е извършено „в условията на домашно насилие“, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права и е осъществено спрямо възходящ, низходящ, съпруг или бивш съпруг, лице, от което има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.“

Именно в този сигнал се твърди, че Колев е уволнен заради теча, свързан със съдия Тодорова. В резултат на това било образувано наказателно производство на Специализираната прокуратура с 1743/ 2019 г. Справка показва, че преписката е за решаване при прокурор.

Преписка
Снимка: Прокуратура

Красимира Желева, която е подала сигнала, е бившата съпруга на Красимир Колев и съдия в Административен съд София. Остава въпросът – редно ли, след като името на Красимир Колев е свързано с подобни твърдения, да заеме толкова висок пост?

От Искра.бг очакваме отговор от Община Варна кой е новоназначеният директор на дирекция „Местни данъци“.

Очакваме вашите снимки и сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments