Според ООН убийството на Кашоги е планирано и извършено от официални представители на Саудитска Арабия

0
77
Джамал Кашоги
Снимка: USA today

Убийството на журналиста Джамал Кашоги, извършено в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., е планирано и извършено от официални представители на Саудитска Арабия и ООН разполага с доказателства, заяви специалният докладчик по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар. Тя оповести новината, след като се завърна от едноседмична мисия в Турция, в която я придружаваха трима експерти.

Докладчикът на ООН осъди използването на дипломатически имунитет за безнаказано извършване на престъпление.

Събирането на доказателства от страна на Турция е било силно затруднено от саудитските официални лица, които сериозно са забавили разследването на местопрестъплението в саудитското консулство в Истанбул през октомври.
Каламар съобщи, че с екипа си е имала достъп до „смразяващи и ужасни аудиоматериали“ за смъртта на саудитския журналист от вестник „Вашингтон пост“ и изрази „сериозно безпокойство“ дали единадесетте саудитци, замесени в убийството, ще бъдат съдени в Саудитска Арабия.

Според представителката на ООН е било нарушено, както международното право, така и основни правила на международните отношения като изискванията за законно използване на дипломатическите мисии.
По време на престоя си в Турция Каламар се е срещнала с турските министри на външните работи и на правосъдието, с шефа на разузнаването и с прокурора на Истанбул.

Тя е поискала и официално посещение в Саудитска Арабия, така че властите там да могат да дадат доказателства за случилото се.
Разследването на екипа на ООН продължава, а окончателният доклад ще бъде представен пред Съвета на правата на човека на ООН през юни, предаде ДПА.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments