Спор в ОбС – Бургас: Общината ще продаде апартамент в кв. „Изгрев“ за 450 евро на квадратен метър

0
453
Блок 3 в кв. Изгрев в Бургас
Блок 3 в кв. Изгрев в Бургас, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Община Бургас ще продаде общински апартамент в кв. Изгрев“ за около 450 евро на квадратен метър.

Жилището се намира в блок 30, вх. 1, ет. 1 и е със застроена площ 77,69 кв.м, ведно с 1,268 % идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху общинска земя.

Данъчната оценка на апартамента е в размер на 46 655,90 (четиридесет и шест хиляди шестстотин петдесет и пет лв и деветдесет ст.) лева, посочва кметът Димитър Николов в своята докладна записка. Купувачът е с инициали Р. Р. Н. и ще закупи апартамента за 82 150 лева.

Това предложение на кмета предизвика бурни дебати по време на заседанието на Общинския съвет. Константин Бачийски от СЕК поиска цената да бъде завишена с 10%, защото е далеч тази, на която се продават имоти в кв. „Изгрев“. Той подчерта, че няма значение какво е състоянието на апартамента, защото не може да се намери жилище в района за 450 евро на квадратен метър. И допълни:

„Когато продаваме общински жилища, нашата цел би трябвало да е да защитаваме общинските интереси. Цените трябва поне малко да се доближават до пазарните, въпреки че са амортизирани. 450 евро на квадрат се получава в настоящия случай. Смея да твърдя, че няма такава пазарна цена в кв. „Изгрев“. Нека да завишим продажната цена с 10%. Пак ще бъде по-ниска от пазарната, но цена от около 500 евро е по-приемлива за нас. Няма някой крайно нуждаещ се, който да има толкова пари, така че нека да защитаваме общинските интереси.“

От ГЕРБ обаче яростно защитиха предложението на кмета Николов и посочената в докладната записка цена.

„Несериозно е това, което правите в момента. През толкова очи е минало това нещо, толкова оценители, за да откриете вие тук къде е заровено кучето. Това не е адекватно на ситуацията. В тази сделка има две страни. Едната може да не я приеме. Нали го разбирате това нещо?“, обяви д-р Антонио Душепеев.

„Аз съм абсолютно за повишаване на приходите в общинския бюджет. Тук става дума за едно общинско жилище и то не може да бъде купено от когото и да било, а може само от този, който е настанен там от повече от 5 години. Няма го критерия за обществен интерес.“, заяви от своя страна Георги Дракалиев.

От общинската администрация пък казаха, че когато се говори за продажба на общински имоти става въпрос за хора, които са с много тежки съдби. Освен това част от апартаментите били в окаяно състояние, защото техните наематели нямат средства да ги поддържат или ремонтират. Въпреки това не стана ясно защо е необходимо да се продава общински имот на ниска цена, след като може той да остане общински. Бачийски подчерта, че това са имоти със социално значение и има опашки от чакащи за тях.

„Ако вие намерите в кв. „Изгрев“ какъвто и да е апартамент на такава цена, в каквото и да било състояние, аз съм готов да започна да ги изкупувам. Да, много от жилищата не ги купуват, защото много от тези хора търсят на кого да ги продадат. Тогава правят сделката. Лично на мен преди години са ми предлагали такова общинско жилище. Нашата цел не е да правим определени хора богати, а за защитаваме интересите на Община Бургас и на нейните граждани. Аз водя последователна политика, когато видя цена, която е прекалено ниска“, категоричен беше Бачийски.

Общинските съветници от мнозинството обаче отхвърлиха неговото предложение за завишаване на цената с 10% и приеха цената, предложена от Димитър Николов.

В дневния ред беше включена продажбата и на други общински жилища. Още едно предложение предизвика дискусия и то беше за апартамент от 74 квадратни метра на улица „Александровска“ 147. Кметът беше предложил цена от 110 620 лева. Бачийски отново предложи тя да бъде завишена с 10%. Този път неговото искане беше одобрено от Общинския съвет. Така апартаментът ще бъде продаден за 121 682 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments