Споделеното пътуване няма да се санкционира

0
92
Народно събрание
Народно събрание, Снимка: Народно събрание, Facebook

Споделеното пътуване няма да се санкционира. Депутатите приеха още, че ако се заплати горивото, това да не се приема като икономическа изгода. Те одобриха промените в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, който беше върнат от президента Румен Радев. БСП подкрепи текстовете, уточниха от „NOVA“. Депутатът Георги Свиленски каза, че управляващите са приели съветите на президента и на опозицията. Той посочи:

Тогава ви казахме, че няма как и в Наказателния кодекс, и в Закона за автомобилните превози да бъде предвидено наказание за едно и също нещо. Сега това нещо го разделяме, тоест административното наказание си е административно наказание, наказателното преследване си е наказателно преследване. Тоест не може за едно и също нещо да бъдат приложени и двете мерки. Второто нещо, за което тогава настоявахме, беше отделянето на споделеното пътуване. Нашите притеснения, че под наказателно преследване ще попаднат всички, които извършват така нареченото „споделено пътуване“, именно с текста, където се определя понятието „икономическа изгода“, „срещу заплащане“ или „търговска дейност“, сега, с оставането на съюза „или – или“ вече се решава този проблем.“

През ноември парламентът подкрепи президентското вето за нерегламентираните превози. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от тях, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаването на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново разглеждане.

От мнозинството внесоха поправки, че наказанието със затвор до десет години за нерегламентиран превоз беше намалено до пет години. Добави се изискване това нарушение да е било извършвано системно. От бранша обаче не останаха доволни и излязоха на протест. Депутатите с мнозинство отхвърлиха ветото и отново обясниха, че целта на промените е срещу борбата със сивия сектор в автобусните превози.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments