Списание „Икономист“ поиска Кристалина Георгиева да подаде оставка

0
9
Кристалина Георгиева. Снимка: Wikimedia Commmons
Кристалина Георгиева. Снимка: Wikimedia Commmons

Авторитетното списание „Икономист“ поиска Кристалина Георгиева да подаде оставка като директор на Международния валутен фонд. Причината е нейната роля в скандал, който е свързан с Китай и е за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според списанието всичко това е подкопало авторитета на Международния валутен фонд.

Изданието посочва, че Георгиева е оказвала натиск върху свои подчинени в полза на Китай, за да променят позицията му в класацията „Да правиш бизнес“ през 2017 година. Всичко това компрометирало според тях способността на МВФ да бъде пазителят на данните за световната макроикономическа статистика, предаде „DarikNews“.

От „Икономист“ пишат още, че Международният валутен фонд трябва да бъде безпристрастен докато двамата му най-големи акционери – САЩ и Китай, са в противоборство помежду си и това се случва според тях в една нова ера на геополитическо съперничество.

Според журналистите още следващия път, когато МВФ се опита да играе ролята на арбитър във валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на някоя страна, това разследване и злоупотреби ще бъдат изкарани на преден план и това ще подкопае цялостното доверие в институцията. Ето защо Кристалина Георгиева трябва според тях да се оттегли от директорския пост.

В статията се цитират твърденията в доклада на адвокатската кантора „Уилмър Хейл“, че Георгиева, която по онова време е била изпълнителен директор на Световната банка, е благодарила на старши изследовател от банката, че е „дал своя принос към мултилатерализма“ при промяната на данните за Китай. Сега според тях тя трябва да направи същото като се откаже от позицията, която заема.

Самата класация „Да правиш бизнес“ подреждаха държавите според тяхната законодателна и регулаторна среда, както и това колко е лесно да се започне бизнес и да се осигури финансиране и други мерки, които са свързани с този климат.

Георгиева отхвърли обвиненията срещу нея като беше категорична, те не отговарят на действителността.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments