Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за седем от обвинените митничари от „Калотина“

0
192
Снимка: Прокуратура на Република България
Снимка: Прокуратура на Република България

Специализираната наказателна прокуратура поиска постоянен арест за седем от обвинените митничари от граничен пункт „Калотина“. Това са: Георги Раданов, Райчо Соколов, Росен Златанов, Ивайло Иванов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев и Йордан Василков.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи заседание, на което техните мерки да бъдат разгледани, предаде „24 часа“.

След проведената акция на „Калотина“ с обвинения се сдобиха 20 лица за участие в организирана престъпна група. Сред тях е и началникът на митническия пункт. На него му е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организираната престъпна група. Обвиненията са за 15 инспектори и четирима служители на МВР.

Разследването е започнало след подадени сигнали, предимно от чужди граждани, в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Те са за искани подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани.

Таксата преминаване е била за всички, които са влизали на територията на България. Подкупите са били изисквани, за да не се проверя съдържанието на товара чрез рентген.

Искането било извършвано чрез жестове и мимики. Средно за една смяна са се събирали между 800 и 1300 евро. Всички митнически инспектори са заделяли по 50 евро за началника на пункта. Останалата сума се е разпределяла между тях по строго определени правила.

Вчера от прокуратурата коментираха, че единственият начин, по който е можело да се премине през пункта, без да се плаща, е да се прелети през него.

Интересен е фактът, че ако водачите са давали по-големи банкноти, им се е връщало ресто. Според държавното обвинение групата е действала от началото на 2019 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments