Спецпрокуратурата: МВР с нарушение по казуса с бивш полицейски шеф

0
108
Прокуратура на Република България
Снимка: Прокуратура на Република България

Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР е нарушила закона по казуса с разследвания за участие в престъпна група бивш полицейски шеф и настоящ депутат. Това спомена ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред журналисти. Тя не спомена поименно за кой се отнася, но и не отрече, че става дума за Христо Терзийски от ГЕРБ. Той вчера каза, че не му е известно да е бил проверяван.

Според „Вътрешна сигурност“ обаче става дума за разследване организирана престъпна група от ръководни служители на Националната полиция в периода 2018-2020 година, като дирекцията обжалва прокурорския отказ от разследване. Маджарова уточни, че отказът е от 6 януари, защото наблюдаващият прокурор е разпоредил предварителна проверка именно на „Вътрешна сигурност“ и не са били събрани факти и данни, „които да водят до извод за престъпление от общ характер“. Тя допълни:

Четири месеца след акта на прокуратурата, от дирекция „Вътрешна сигурност“ са пристигнали веществени доказателствени средства – ВДС. За мен лично буди недоумение защо, след като е постановен отказ на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, 4 месеца по-късно представители на „Вътрешна сигурност“ въобще се пристъпили към изготвянето на ВДС и са изпратили същите в Специализирана прокуратура. Това е нарушение на чл. 33 ал. 1 на Закона за СРС.“

По думите на Маджарова сега преписката е в апелативната спецпрокуратура.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments