Специалист: Изхвърляме около 1/3 от закупената храна

0
20
Вредна храна
Снимка: Pixabay

Спестявайки от пазаруването като количество, за да може да си позволим по-висок клас продукти, заяви председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. Той посочи, че по този начин няма да ни отиват парите в кошчето. Специалистът коментира пред „Bulgaria ON AIR“:

„Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Когато преди 5-6 години забелязахме, че масово под наименованието майонеза не съдържа яйца, това е израз именно на тази тенденция – да извадите по-скъпата съставка с една тъжна поредица от Е-номера. На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя, или не.

Николов обясни, че има множество налични изследвания, според които се установява, че се изхвърля около 1/3 от храната, която се пазарува. Той уточни, че най-голямата грешка е, че при промоция се купува двойно. По думите му пазаренето трябва да е организирано, за да спестим част от средствата, които сме отделили за храна и допълни:

И по този начин да помогнем за предлагането на по-качествени продукти. Вина имат и българските власти. Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма. Ще решите, че в Западна Европа гнилият капитализъм загива: изтеглят по 5-6 продукта на ден. У нас няма, тишина и мълчание. Атомната централа гърми, властта мълчи.“

Богомил Николов е категоричен, че хората не трябва да мълчат за този проблем и трябва да са отговорни за това какво консумират, защото това им се отразява не само на джоба, но и на здравето.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments