Спасовден с почит към мъртвите: Днес е празник и на хлебари, строители, хотелиери и шофьори

2
13493
Свещи, църква, празник
Свещи в църква. Снимка: МВР, Архив

Днес, 40 дни след Великден, православната църква отбелязва Възнесение Господне, известен в народната традиция като Спасовден. Този празник винаги се пада в седмия велик четвъртък след Възкресение Христово и носи със себе си дълбоки религиозни и културни корени, които остават живи и днес.

Спасовден символизира възнесението на Исус Христос на небето. Според християнската традиция, Христос се възнася на небето, за да застане на правото място до Бога. В народната вяра обаче, празникът е тясно свързан и с култа към мъртвите. Според поверието, душите на покойниците бродят свободно на велики четвъртък и Спасовден, а на Свети Дух Господ ги прибира обратно.

На този ден жените обикновено посещават гробищата, където раздават жито и хляб за упокой на душите на починалите. Вярва се, че на Спасовден душите на мъртвите са особено близо до земята, затова е важно да се почете тяхната памет. Един от обичаите на празника е повторното боядисване на червени яйца, които също се раздават на гробищата. Този обичай има за цел да подсили връзката между живите и мъртвите и да съхрани спомена за тях.

Освен религиозните аспекти Спасовден е и професионален празник за редица професии. Той е ден на хлебари, строители, хотелиери, но най-вече на шофьори. В Средните Родопи, където традициите са особено силни, на този ден се дават курбани за здравето и безопасността на шофьорите. Това е практика, която се спазва и до днес и е утвърдена като част от местната култура.

На Спасовден имен ден празнуват всички, носещи имена като Спас, Спаска, Спасена и техните производни. Това е време за семейни събирания, празнични трапези и пожелания за здраве и благополучие.

Спасовден е не само време за поклонение и почит към мъртвите, но и за изразяване на вярата в надеждата и новото начало. Честит празник на всички, които днес отбелязват своя имен ден!

Ще увеличат ли данъците бъдещото правителство?

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments