Спасителите извадиха 14 тела от разбития самолет в Непал

0
6
Самолетна катастрофа.
Самолетна катастрофа. Снимка: Пиксабей

Досега спасителите в Непал са извадили 14 тела от мястото на катастрофата на малък самолет, превозващ 22 души, съобщи служител на летището в понеделник, цитиран от „BBC“.

Останките от самолета, управляван от непалския превозвач “Tara Air”, са открити в квартал „Мустанг“ в Северен Непал. Пътническият самолет е бил на 20-тата минута от полета си, когато е загубил връзка с контрола на въздушното движение пет минути преди да кацне. Издирването на останалите пътници продължава, съобщи служител. След катастрофата говорителят на Службата за гражданска авиация на страната Део Чандра Лал Карн заяви пред АФП:

„Досега са открити четиринадесет тела, продължава издирването на останалите. Времето е много лошо, но успяхме да закараме екип до мястото на катастрофата.“

Според съобщенията на борда на самолета са били четирима индийци, двама германци и 16 непалци. Но издирвателните операции бяха затруднени от лошото време и планинските терени и бяха възобновени едва в понеделник сутринта. Изображения, публикувани в Twitter от говорител на непалската армия, показват останките от самолета – чийто номер е видим добре, а регистрацията е 9N-AET. Отбелязвайки края на почти 24-часовото търсене на останките по-рано в понеделник, Нараян Силвал написа в Twitter:

„Отрядите за търсене и спасяване физически са локализирали мястото на самолетната катастрофа.“

Самолетът, произведен от канадската авиокомпания de Havilland, е излетял от туристическия град Покхара около 09:55 местно време в неделя (04:10 GMT). Той беше насочен към Джомсом – популярно място за туристи и поклонение.

Непал е известен с многобройни авиационни произшествия, често поради внезапните промени във времето и пистите, разположени в скалисти терени, които са трудно достъпни.

В началото на 2018 г. полет САЩ-Бангла, превозващ 71 души от Дака в Бангладеш, се запали при кацане в Катманду, при което загинаха 51 души. Съвсем наскоро трима души загинаха при самолетна катастрофа през април 2019 г., когато самолетът се отклони от пистата и се удари в неподвижен хеликоптер на летище Лукла – считано за една от най-трудните писти за навигация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments